Hvala Kim Džong Unu! Tramp dočekao Amerikance oslobođene iz Severne Koreje

© REUTERS / Jim BourgAmerički predsednik Donald Tramp i prva dana Melanija dočekuju Amerikance oslobođene u Severnoj Koreji
Američki predsednik Donald Tramp i prva dana Melanija dočekuju Amerikance oslobođene u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojni avion u kom se nalaze trojica Amerikanaca koje je oslobodila Severna Koreja sleteo je rano jutros u vojnu bazu u blizini Vašingtona, a američki predsednik Donald Tramp koji ih je dočekao izjavio je da se SAD zahvaljuju severnokorejskom lideru.

„Želimo da zahvalimo Kim Džong Unu“, rekao je Tramp pozdravljajući oslobođene Amerikance.

On je istakao da je ovo „posebna noć za tu trojicu zaista izuzetnih ljudi“.

Prethodno su Tramp i prva dama Melanija ušli u avion da pozdrave Kima Donga Čula, Kima Haka Soka i Tonija Kima.

„Boing C-40“ sleteo je u bazu „Endrjuz“ u 2:42 sata po lokalnom vremenu, a ispred letelice je razvijena velika američka zastava između dva vatrogasna vozila.

© REUTERS / Jonathan ErnstAmerička zastava dočekala zarobljenike
Američka zastava dočekala zarobljenike - Sputnik Srbija
Američka zastava dočekala zarobljenike

Bivši pritvorenici će biti prebačeni u Nacionalni vojni medicinski centar gde će biti dodatno pregledani, saopštila je Bela kuća.

Kim: Prihvatio sam predlog i pustio Amerikance iz zatvora

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da je prihvatio predlog SAD da oslobodi američke državljane koji su se nalazili u zatvoru u Severnoj Koreji i pomiluje ih, istovremeno ističući da će predstojeći samit s predsednikom SAD biti sjajan prvi korak ka poboljšanju situacije na Korejskom poluostrvu, javlja KCNA.

Državna severnokorejska agencija navodi i da je Kim postigao zadovoljavajući konsenzus sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, s kojim se sastao u utorak, prenosi Rojters.

Oslobođeni posle više od godinu dana provedenih u severnokorejskom zatvoru, tri Amerikanca su poletela iz Severne Koreje za SAD, navodi AP.

Agencija ocenjuje da je to najnoviji znak poboljšanja odnosa između dugogodišnjih protivnika, a uoči istorijskog samita predsednika SAD Donalda Trampa i Kim Džong Una.  

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala