Dogovor u Vašingtonu: Pet zapadnih zemalja stavlja tačku na dijalog Beograda i Prištine

© AP Photo / Manuel Balce CenetaAmerički Kapitol
Američki Kapitol - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zapadne zemlje - SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija, sastale su se u Vašingtonu da bi razmatrale razgovore Beograda i Prištine, koji bi mogli da se završe jednim sporazumom u toku ove godine, prenosi prištinska Gazeta ekspres.

Kako piše list, politički direktori za Zapadni Balkan pet zapadnih zemalja, SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije su se sastali u Vašingtonu na konsultacijama oko finalne faze dijaloga Beograda i Prištine koji bi trebalo da se održi narednih meseci, krunišući ga finalnim sporazumom između strana, za koji se očekuje da rezultira normalizacijom odnosa.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija
Sledi napad na Ustav Srbije i Rezoluciju 1244, a konačan cilj zacrtan za 2019. (video)

Do sada se mislilo da ova normalizacija ne podrazumeva priznanje Kosova od strane Srbije, već samo priznavanje realnosti, odnosno dozvoljavanje učlanjenja Kosova u UN, što bi Srbiji omogućilo članstvo u EU.

Prema izvorima „Ekspresa", među zapadnim diplomatama već postoji usaglašenost oko onoga šta bi se moglo smatrati vodećim načelima. Jedno od tih načela je da je „bolje da nema nikakvog sporazuma, nego lošeg sporazuma" između strana.

Loš sporazum bi bio podela Kosova i nečega poput Republike Srpske na Kosovu, naveo je neimenovani izvor za list.

U cilju ovoga, osim Brisela, razgovori se održavaju i u drugim centrima, poput Berlina, a list navodi da je nemačka kancelarka Angela Merkel već bila pozvala u svoj kabinet srpskog predsednika Aleksandra Vučića dva puta, a da se juče sastala sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Tanjug

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala