Marš i u Nišu: Građani, vojska, ruski humanitarci, „Vukovi“... (video)

Besmrtni puk u Nišu
Besmrtni puk u Nišu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nekoliko stotina ljudi okupilo se u Nišu kako bi šetnjom, u okviru globalne akcije „Besmrtni puk“, obeležilo Dan pobede nad fašizmom. Akcija „Besmrtni puk“ inicijalno je počela u Rusiji pre desetak godina, da bi se vremenom raširila u više evropskih i svetskih gradova.

Stanovnicima Beograda, gde je „Besmrtni puk“ već postao tradicionalna akcija, maršu u kojem potomci boraca protiv fašizma ulicama gradova nose fotografije svojih predaka, kao simbolično podsećanje na slavne dane borbe protiv fašizma, pridružili su se i građani više srpskih gradova, među kojima je i Niš.

Niški „Besmrtni puk“ počeo je odavanjem pošte žrtvama zloglasnog koncentracionog logora u tom gradu koji je formiran aprila 1941, a rasformiran septembra 1944. godine.

Logor Niš bio je prvi konc logor u porobljenoj Evropi u kojem je organizovana pobuna zatvorenika. Na čelu niškog „Besmrtnog puka“ nalazili su se gradonačelnik Niša, predstavnici srpske vojske, Rusko-srpskog humanitarnog centra, kao i pripadnici srpskog ogranka motociklističke grupe „Noćni vukovi“. „Besmrtni puk“ kretao se do centra grada, gde su položeni venci na Spomenik oslobodiocima Niša.

Niški „Besmrtni puk“ završen je projekcijom filma „Sobibor“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala