Posle karatista, slede nove provokacije Prištine

© AP Photo / Visar Kryeziu)Albanac u Prištini slavi nezavisnost tzv. Kosova
Albanac u Prištini slavi nezavisnost tzv. Kosova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zloupotreba sporta u svrhe politikanstva je očigledna i mislim da ćemo u narednom periodu biti suočeni sa pokušajima Albanaca da na sve moguće načine i svuda, na svakom mestu provociraju Srbiju i da vrše promociju lažne države, rekao nam je Milovan Drecun.

„Briselski sporazum ugrožava Priština celokupnom svojom politikom i time što nije iskrena u tom procesu i što nije posvećena normalizaciji odnosa i što neće da realizuje ono što je već dogovoreno“, rekao je za Sputnjik predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun, povodom incidenta s kosovskim karatistima, koji su najpre sa obeležjima lažne države pokušali da pređu administrativni prelaz.

Karate turnir - Sputnik Srbija
Karatisti sa Kosova ponovo kreću za Srbiju

Drecun smatra da Albanci koriste svaku moguću priliku, čak i najbezazleniju, da bi izazvali nekakve incidente i da bi izvršili neko reklamiranje i promociju samoproglašene države.

Naš sagovornik ukazuje na to da u ovom slučaju nisu poštovane procedure, i da su Albanci pokušali da izađu iz statusa neutralnog odnosa koji je dogovoren i kad je u pitanju sloboda kretanja i kada je u pitanju predstavljanje Kosova.

„Ne možemo se oteti utisku da to nisu uradili zlonamerno. Zloupotreba sporta u svrhe politikanstva je očigledna, i mislim da ćemo u narednom periodu biti suočeni sa pokušajima Albanaca da na sve moguće načine i svuda provociraju Srbiju i da vrše promociju te lažne države“, rekao je Drecun.

Na pitanje kako komentariše to što Priština optužuje Srbiju za politizaciju sporta, Drecun kaže da se od njih ništa drugo ni ne očekuje.

„Ako su dogovorene određene procedure, ako se dogovori da Kosovo može da se predstavlja samo sa zvezdicom, a ne kao nekakva država, i ako je to i Priština prihvatila, kako onda može da optužuje Beograd?“, pita se Drecun.

Karatisti - Sputnik Srbija
Kosovski karatisti vraćeni sa administrativnog prelaza sa Srbijom

On dodaje da ako se izašlo iz dogovorenog okvira, Srbija drugačije niti može niti hoće da reaguje.

„Malo su se preračunali, preigrali su se u tim ambicijama da Kosovo zaista može da bude država. To priznanje nikada neće da dožive od Srbije“, kazao je Drecun.

Objasnio je da sportisti, kao i ostali građani, mogu da uđu sa ličnim dokumentima i da na adminstrativnom prelazu dobiju potvrdu.

„Ako te lične isprave nisu izdate od naših nadležnih organa, jer mnogi od njih imaju naše isprave, pošto su naši državljani, i imaju naše pasoše, ali ako imaju isprave koje su izdate od strane privremenih institucija, onda na administrativnim prelazima to pokažu i dobiju potvrdu sa kojom mogu da se kreću preko teritorije centralne Srbije. Naravno, pokazivanje nekakvog nevažećeg pasoša te lažne države apsolutno nije relevantno za naše organe“, podseća Drecun.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala