Kremlj: Pogubne posledice ukoliko se promeni iranski sporazum

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva će analizirati američke akcije u slučaju negativne odluke o Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu o iranskom nuklearnom programu, izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Američki vojnik - Sputnik Srbija
Danas „dan de“: Izlazi li Amerika iz sporazuma sa Iranom

Peskov je naveo da će to biti veoma ozbiljna situacija i u tom slučaju će se razmatrati u Moskvi. On je dodao da će o tome odlučivati predsednik Rusije, koji vodi ruski spoljnu politiku.

Promene Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o Iranu neminovno će dovesti do katastrofalnih posledica i stoga Rusija smatra da očuvanje akcionog plana predstavlja jedinu realnu osnovu za dalje održavanje statusa kvo, istakao je Peskov.

Na pitanje novinara da objasni o kakvim se „pogubnim posledicama“ radi, Peskov je rekao da su to štetne posledice „zbog činjenice da će prestati da postoji vrlo krhak, ali nezamenljiv sistem sporazuma između zainteresovanih strana u pogledu iranskog nuklearnog dosijea i neproliferacije“.

Predsednik SAD Donald Tramp ranije je saopštio da će 8. maja objaviti da li će Vašington izaći iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Iran i „šestorka“ međunarodnih posrednika (Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska i Nemačka) zaključili su 14. jula 2015. istorijski sporazum o rešavanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa — Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, čija implementacija skida sa Irana ekonomske i finansijske sankcije koje su ranije uveli SB UN, SAD i Evropska unija. Plan je stupio na snagu 16. januara 2016. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala