Kim Džong Un ipak u Kini, drugi put za dva meseca

© AP Photo / Ju Peng/XinhuaPredsednik Kine Si Đinping i severnokorejski lider Kim Džong Un tokom sastanka u Dalijanu na severoistoku Kine
Predsednik Kine Si Đinping i severnokorejski lider Kim Džong Un tokom sastanka u Dalijanu na severoistoku Kine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kim Džong Un nalazi se u dvodnevnoj poseti Kini, javila je kineska agencija „Sinhua“. To je druga njegova poseta Kini za dva meseca.

Kim Džong Un je tokom posete izjavio da Severna Koreja neće imati potrebu za nuklearnim oružjem ukoliko zainteresovane strane uzdrže od neprijateljske politike.

On je dodao da Severna Koreja očekuje izgradnju odnosa zasnovanog na poverenju sa SAD putem dijaloga.

„Nakon prvog sastanka sa drugom Kimom, odnosi između Kine i Severne Koreje i situacija na Korejskom poluostrvu imale su pozitivan progres. Srećan sam zbog toga“, rekao je kineski predsednik Si Đinping, prenosi Sinhua.

Sa svoje strane, Kim je rekao da su ovo „pozitivni rezultati istorijskog susreta između mene i druga generalnog sekretara (Sija)“.

Mediji u Japanu i Južnoj Koreji su ranije danas spekulisali ko je bio u avionu koji je u ponedeljak iz Severne Koreje sleteo na kineski aerodrom „Dalijan“, navodeći da bi to mogao da bude i severnokorejski lider Kim Džong Un, zbog jakih mera obezbeđenja oko aerodroma.

Avion je sleteo na kineski aerodrom u ponedeljak, a sumnje podstiče to što tog dana ne postoji redovna avio-linija iz Severne Koreje za Kinu, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

Kako se navodi, avion sa predstavnicima Severne Koreje sleteo je u Kinu dan pre ceremonije na kojoj se obeležava vojna vežba, a kojoj će prisustvovati kineski predsednik Si Đinping.

Kim Džong UN i Mun Džae In - Sputnik Srbija
Kim Džong Un saopštio uslove za prekid nuklearnog programa

„Očito je neki visoki zvaničnik Severne Koreje posetio Dalijan. S obzirom na različite okolnosti koje su se dogodile, a povezane su sa protokolom, velike su šanse da je to Kim“, rekao je neimenovani izvor.

Japanska agencija Kjodo piše da se radi o specijalnom avionu severnokorejske avio-kompanije „Er Korjo“, kao i da je zvaničnik provincije u kojoj se nalazi taj aerodrom otkazao ranije zakazani put u Japan sa kineskim premijerom Li Keđijangom.

Sve to, navodi agencija, ukazuje da je to uradio kako bi se sreo sa severnokorejskim zvaničnikom.

Kineski premijer trebalo bi da boravi u četvorodnevnoj poseti Japanu tokom koje će se sresti sa japanskim premijerom Šinzo Abeom i južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala