Prva reakcija EU na Trampovu odluku o nuklearnom programu

© REUTERS / Pascal RossignolIlustracija raspada EU
Ilustracija raspada EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija će nastaviti da poštuje sporazum o iranskom nuklearnom programu, saopštila je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.
Donald Tramp na konferenciji za novinare u Beloj Kući govori o iranskom nuklearnom sporazumu. - Sputnik Srbija
Tramp: Amerika izlazi iz nuklearnog sporazuma sa Iranom

EU će u okviru sporazuma sa Iranom nastaviti da radi na tome da Teheran ne razvija nuklearno oružje, obećala je Mogerinijeva.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je izrazio da se Francuska, Nemačka i Velika Britanija žale zbog odluke SAD o izlasku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

On je obećao da će „zajednički raditi nad širim okvirima nuklearne aktivnosti“.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš kaže da je duboko zabrinut zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa da se Vašington povuče iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, ali poziva preostale potpisnice tog sporazuma da se pridržavaju svojih obaveza. 

„Od suštinskog je značaja da sve brige u vezi sa primenom plana budu rešene preko mehanizama, koji su uspostavljeni u Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu. Pitanja koja nisu direktno povezana sa Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu trebalo bi rešiti bez predrasuda da bi se sačuvao sporazum i njegova postignuća“, naveo je Gutereš u saopštenju.     

Predsednik SAD Donalda Tramp izjavio je ranije da Amerika izlazi iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala