Erdogan: Moj prijatelj je objasnio sve

© Tanjug / Dimitrije GollAleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan
Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je turskom predsedniku Erdoganu na veličanstvenom dočeku i snažnoj opredeljenosti za podizanje ekonomske saradnje na najviši mogući nivo.

Predsednik Srbije je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da je upravo turski lider najzaslužniji za „vrtoglavi uspon“ saradnje dveju zemalja.

Vučić je nakon sastanka u Ankari kazao da je posebno zahvalan što je turski predsednik, uprkos stranačkim obavezama, izdvojio dva dana da dočeka srpsku delegaciju i pokazao time da mu je Turska iznad stranačkih interesa, da je pravi državnik.

Ukazao je da je Turska „najveća sila“ na Balkanu, što, smatra, treba da je jasan odgovor onima koji se pitaju koliki je uticaj Turske i u pitanjima koja su od značaja za našu zemlju.

Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Vučić Erdoganu: Mi Srbi smo čudni, ali ...

„Da li je važno šta Turska misli? Naravno da je važno“, rekao je Vučić, a te reči su propraćene aplauzom turskih ministara koji su prisustvovali zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. 

Srbija kao relativno mala zemlja odlično razume šta je to što i Turska i Rusija i SAD i EU i Kina misle, objasnio je Vučić, ali je podvukao da je Turska upravo u regionu:

„Turska je tu, tu je na Balkanu, i to je za našu zemlju veoma važno“. 

Kad je reč o, kako je rekao, unutrašnjim stvarima Turske, Vučić je ponovio da Srbija nije krila podršku turskom predsedniku i demokratskom poretku, koji je bio napadnut u vreme puča u toj zemlji. „I pre većih i važnijih saveznika Turske, u toj teškoj noći Srbija je izašla sa javnim izjavama i osudom napada na demokratiju i Erdogana, jer smo principijelno štitili međunarodno-pravni i ustavni poredak svake zemlje-članice UN, u tom slučaju Turske“, napomenuo je predsednik Srbije.

„Moj prijatelj je objasnio sve“, uključio se Erdogan i podvukao da su svi napori, sastanci, u cilju uspostavljanja mira u regionu.

„U svetu imamo potrebu za mirom i mi na Balkanu posebno želimo da se uspostavi večni mir u regionu i na tome zajednički radimo“, rekao je Erdogan.

„Možda je najvažnija tema u tom smislu otvaranje radnih mesta“, naglasio je predsednik Turske i dodao da su radovi na izgradnji infrastrukture najbolji primer za to.

Dodao je i da investicije iz Turske upravo jesu prilika za nova radna mesta, što je važno za oživljavanje mnogih regija i za prosperitet.

Kao izuzetno važno u tom pravcu Erdogan je istakao i turizam, napomenuvši da će Tursku ove godine posetiti 40 miliona turista, da ona ima veoma veliko iskustvo i da će pomoći Srbiji.

Danas je u Ankari potpisano više sporazuma o saradnji Srbije i Turske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala