Francuska, Britanija i Nemačka ostaju pri iranskom sporazumu

© AP Photo / Ronald ZakIranska zastava
Iranska zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuska, Velika Britanija i Nemačka držaće se nuklearnog sporazuma iz 2015. sa Iranom, bez obzira na to kakvu će odluku o tome doneti SAD krajem nedelje, zato što je to najbolji način da se izbegne širenje nuklearnog oružja, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Francuske Žan Iv le Drijan.
Oficialьnый predstavitelь MID RF Mariя Zaharova - Sputnik Srbija
Raskid sporazuma sa Iranom — protiv međunarodnog prava

„Odlučni smo da sačuvamo ovaj sporazum jer on obezbeđuje neširenje nuklearnog oružja i pravi je način da se Iran spreči da nabavi nuklearno oružje“, rekao je Le Drijan novinarima u Berlinu, porenosi Rojters.

Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas rekao je da Nemačka ne vidi nikakav razlog za poništenje nuklearnog sporazuma sa Iranom i da će ta zemlja učiniti sve moguće da ga održi.

„Nastavljamo da verujemo da ovaj sporazum svet čini bezbednijim i da bi bez njega svet bio manje bezbedan. Plašimo se da bi neuspeh rezultirao eskalacijom“, rekao je Mas na zajedničkoj konferenciji sa francuskim kolegom.

Američki predsednik Donald Tramp ranije je zapretio da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma, tako što neće produžiti važenje ukinutih sankcija Iranu, što ističe 12. maja, osim ako evropske države potpisnice ne poprave, kako je rekao, „mane“ tog sporazuma.

Tanjug

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala