„Besmrtni puk“ šeta gradovima SAD

© Sputnik / Liudmila ChernovaUčesnici "Besmrtnog puka" u Vašingtonu
Učesnici Besmrtnog puka u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Akcija „Besmrtni puk“ organizovana povodom 73. godišnjice pobede koalicije protiv Hitlera u Drugom svetskom ratu, počela je u Sjedinjenim Američkim Državama. Prvi marševi sa portretima vojnika sa fronta održani su na istočnoj obali zemlje. Ove godine „Besmrtni puk“ će biti održan u više od dvadeset gradova SAD.
Smisao akcije je u tome da se strahote koje je fašistička ideologija proizvela u svetu sredinom HH veka nikada ne zaborave i ne postanu tek mrtvo slovo na papiru udžbenika istorije - Sputnik Srbija
„Besmrtni puk“ prošetao pored Vatikana, a prvi put i Ženevom

Najmnogoljudnija akcija je u Njujorku, gde se marš održava već četvrtu godinu zaredom. Više od hiljadu ljudi izašlo je na obalu reke Hadson sa fotografijama svojih rođaka.

Prvi put se „Puku“ pridružio 98-godišnji Bil Monro — učesnik iskrcavanja savezničkih trupa u Normandiji.

„Bio sam u štabu, podigli su me jer sam znao francuski“, rekao je on za Sputnjik. „Iz Normandije smo krenuli u dubinu kontinenta, gde sam se sreo sa Šarlom de Golom. On je bio toliko visok da sam morao da gledam nagore. Prevodio sam mu, a potom smo popili bocu šampanjca iz 1925. godine“, priseća se on. Nakon četiri meseca služenja u Francuskoj, a dalje u Nemačkoj, Monro je prebačen na pacifičko ratište. U Sjedinjene Američke Države vratio se u januaru 1946. u letnjoj uniformi, jer kako kaže, na Filipinima nije bilo zime.

Marš se u Sjedinjenim Američkim Državama održava još i u Vašingtonu, Denveru, Bostonu i Feniksu, San Francisku, Sijetlu, Čikagu i drugim gradovima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala