Jermenija: Pašinjan obećava vladu nacionalnog jedinstva

© AP Photo / Sergei GritsOpozicioni kandidat za premijera Jermenije Nikol Pašinjan
Opozicioni kandidat za premijera Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vođa protesta u Jermeniji Nikol Pašinjan, koji je predložen za funkciju premijera te zemlje, izjavio je da će u slučaju da bude izabran pokušati da formira vladu nacionalnog jedinstva.

Prema njegovim rečima, postoji nekoliko varijanti sastava buduće vlade, ali će izbor zavisiti od političke situacije.

„Kada vidim da su stvoreni uslovi za održavanje zaista demokratskih, legitimnih i transparentnih izbora, daću ostavku“, dodao je Pašinjan.

Zamenik načelnika policije Jerevana Valerij Osipjan razgovara sa liderom jermenske opozicije Nikolom Pašinjanom na protest u Jerevanu - Sputnik Srbija
Pašinjan prekida proteste u Jerevanu

Drugi krug izbora za premijera Jermenije biće održan 8. maja. Pašinjan je jedini kandidat za ovu funkciju, ali je u prvom krugu za njega glasalo samo 45 od neophodna 53 poslanika. 

Ako poslanici ne budu uspeli da izaberu šefa vlade u drugom pokušaju, parlament će automatski biti raspušten.

Protesti u Jermeniji traju od 13. aprila. Opozicija je istupila protiv izbora bivšeg predsednika Jermenije Serža Sargsjana za premijera te zemlje, a nakon nekoliko dana proglasila je početak „plišane revolucije“. Parlament je, bez obzira na proteste, izabrao Sargsjana za premijera, ali je on 23. aprila odlučio da podnese ostavku. 

Vladajuća Republikanska partija Jermenije saopštila je da će 8. maja podržati kandidata iza kog stoji trećina parlamenta. U skladu s izmenama Ustava Jermenije koje su nedavno stupile na snagu, premijer će imati najšira ovlašćenja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala