„Srbi lete na Mars“

© AP Photo / Bill Ingalls/NASALansiranje rakete "Insajt"
Lansiranje rakete Insajt - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
NASA je danas lansirala na Mars raketu „Insajt“, a u ovoj letelici nalazi se čip sa 2.429.807 imena ljudi sa Zemlje, među kojima je i 2.835 imena osoba iz Srbije koje su poslale podatke putem sajta NASA.

Na sajtu američke agencije za istraživanje svemira piše da je nakon predatih skoro 2,5 miliona „karata za ukrcavanje“, registracija okončana i da se sletanje robota na površinu Crvene planete očekuje u novembru.

Hrvatski portal Indeks navodi da je „Insajt“ lansiran na Mars u 4.05 sati po lokalnom vremenu i da je u pitanju prva međuplanetarna misija koja je pokrenuta sa zapadne obale SAD.

Pčela - Sputnik Srbija
Kosmičke pčele: Kako NASA planira da pošalje robote na Mars

Navodi se da je „Insajt“ deo NASA programa čija je misija sletanje robota proizvedenog za kretanje na površini Meseca ili Marsa. Svrha ove misije je istraživanje i otkrivanje procesa koji su oblikovali planete Sunčevog sistema pre više od 4,5 milijardi godina.

Navodi se da će korišćenjem sofisticiranih instrumenata „Insajt“ pokušati da odgovori na pitanja nastanka planeta sličnih Zemlji. Njegov robot, koji bi trebalo da provede dve godine na Marsu, ima dva instrumenta koji bi trebalo da mere „puls“ Marsa, kao i aktivnosti planete.

Bosanski portal „Kliks“ navodi da se u čipu poslatom u letelici, uz imena iz Srbije, nalazi i čip sa 1.278 imena iz BiH, 3.505 iz Hrvatske i 128 iz Crne Gore. Najviše imena, oko 600.000, jeste iz SAD, na drugom mestu je Kina sa 260.000 imena, a potom slede Indija, Velika Britanija, Turska, Italija, Nemačka i Rusija.

Navodi se da je reč je o rezultatu kampanje koja je trajala godinama, a sve što je trebalo da se uradi jeste da se na i-mejl NASA pošalju osnovni podaci kako bi se zabeležilo ime osobe koja želi da bude zanimljiv deo misije.

Podseća se da je „Insajt“ prvi „lender“ koji odlazi na Mars nakon „Kjuriositija“ koji se tamo nalazi već sedam godina.

Tanjug

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala