Kijev planira da spreči šetnje „Besmrtnog puka“ u Ukrajini

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAkcija "Besmrtni puk" u Kijevu, Ukrajina
Akcija Besmrtni puk u Kijevu, Ukrajina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Vitalij Zaharčenko rekao je da Kijev planira da spreči šetnju „Besmrtnog puka“ u toj zemlji.

„Prema podacima koje imam, kijevski režim priprema provokacije protiv učesnika i volontera ovog pokreta“, saopštio je bivši ministar.

On je naveo da Služba za bezbednost Ukrajine akciju „Besmrtni puk“ tretira kao protestnu, a poziv da se 9. maja izađe na ulicu kao „raspirivanje međunacionalne netrpeljivosti“.

Smisao akcije je u tome da se strahote koje je fašistička ideologija proizvela u svetu sredinom HH veka nikada ne zaborave i ne postanu tek mrtvo slovo na papiru udžbenika istorije - Sputnik Srbija
„Besmrtni puk“ prošetao pored Vatikana, a prvi put i Ženevom

Prema mišljenju Zaharčenka, dejstva Kijeva su „pravni presedan“. 

„Od aprila ove godine organizatori programa u regionima su već pod prismotrom. Razmatra se mogućnost njihovog pritvaranja uoči obeležavanja Dana pobede i ’održavanja vaspitnih razgovora‘, kako bi se zastrašili i dezorijentisali drugi aktivisti“, naglasio je Zaharčenko.

Bivši ukrajinski ministar policije pozvao je ukrajinske organe reda da ne ispunjavaju nezakonite naredbe, a učesnike akcije da beleže izgrede Službe za bezbednost Ukrajine.

„Setite se, kijevski režim se najviše od svega plaši međunarodnog odjeka svojih prestupa“, smatra Zaharčenko. 

Ranije je Organizacija ukrajinskih nacionalista saopštila da namerava da patrolira ulicama Kijeva kako bi sprečila akcije „Besmrtnog puka“ u centru grada.

„Besmrtni puk“ održava se na Dan pobede u Velikom otadžbinskom ratu. To je šetnja tokom kojih ljudi nose fotografije rođaka koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala