Zaharova nabrojala tri velike laži Britanije o trovanju Skripaljevih

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaMarija Zaharova
Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova navela je tri činjenice koje dokazuju da je Vlada Velike Britanije lagala kada je reč o incidentu sa trovanjem bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

„Magla se razilazi i mnogobrojne laži britanske Vlade prevođene premijerkom Terezom Mej izlaze na videlo“, napisala je ona na svom nalogu na Fejsbuku.

Pripadnici britanske vojske uzimaju uzorke sa mesta trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju - Sputnik Srbija
Zeman: U Češkoj smo pravili „novičok“

Prva stvar je — gde je uopšte ta hemijska supstanca, kojom su Skripaljevi navodno otrovani, napravljena, budući da su sami britanski stručnjaci koji su analizirali sakupljenu informaciju sa lica mesta demantovali tvrdnje vlasti, navela je ona.

Druga laž odnosi se na navodne motive Rusije da uopšte otruje Skripaljeve, odnosno da je Moskva to učinila zbog istorijsko lošeg ponašanja Rusije, što su ruske vlasti kategorički odbacile. Štaviše, dodala je ona, Moskva je navela više primera kako je Britanija prekršila norme međunarodnog prava i etike kako bi ostvarila sopstvene nacionalne interese.

„Treća laž je ta da se supstanca ’novičok’ navodno proizvodila isključivo u Rusiji, iako je češki predsednik Miloš Zeman lično izjavio da je i njegova zemlja tu supstancu pravila“, istakla je Zaharova.

Mediji podsećaju da je Zeman precizirao da je Češka proizvodila i skladištila ’novičok’ (A-234) doduše u malim količinama. „Zanamo i gde i kada, nećemo biti licemerni i ne treba lagati po tom pitanju“, naveo je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala