Rusija: SAD od Irana i Hezbolaha prave veću pretnju nego od DAEŠ-a

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije
Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD pokušavaju da od Irana i Hezbolaha naprave veću pretnju svetu nego što su terorističke organizacije DAEŠ i Al Kaida, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Dmitrij Feoktistov.

Kako je rekao, u poslednje vreme su Amerikanci prestali da govore da je DAEŠ najveća pretnja svetskoj bezbednosti – „tačnije, oni to ne poriču kad ih pitaš, ali pokušavaju da prebace tu priču u drugi plan“.

Ministr inostrannыh del Islamskoй Respubliki Iran Muhammad Džavad Zarif - Sputnik Srbija
Iran: Čvrsto smo protiv američkih siledžija

Feoktistov je naveo i da Vašington o Al Kaidi uopšte ni ne govori iako je, prema oceni stručnjaka, ta teroristička organizacija dobila izuzetno velike količine novca u poslednje vreme, daleko više nego što je to slučaj sa DAEŠ-om.

Ruski političar je kao primer naveo prošlonedeljnu konferenciju protiv finansiranja terorizma koja je održana u Parizu, i na kojoj je ministar finansija SAD Stiven Mnučin govorio isključivo o pretnjama koje dolaze od strane Irana i Hezbolaha.

„Isto to je potom učinio i predstavnik Stejt departmenta Nejtan Sejls. Ni jedan ni drugi se nisu ni dotakli DAEŠ-a ili Al Kaide. Hezbolah je predstavljen kao najopasniji od svih, dok je Iran okarakterisan kao najveći pokrovitelj terorizma. Štaviše, navedeno je da Teheran Hezbolah finansira sa 700 miliona dolara godišnje“, istakao je Feoktistov.

Ruski zvaničnik je dodao i da niko tom prilikom nije želeo da podrži SAD iako su i Mnučin i Sejls pozivali učesnike konferencije da se usprotive svim nastojanjima Irana da finansira Hezbolah.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala