Eksperti OZHO završili analize u sirijskoj Dumi

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov
Portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Eksperti Organizacije za zabranu hemijskog oružja uzeli su uzorke s mesta za koje se sumnja da je bilo meta napada otrovnim supstancama u sirijskoj Istočnoj Guti, a boravili su i u bolnici u gradu Dumi, gde su ispitali učesnike u režiranom video-snimku koji su snimili „Beli šlemovi“, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.
Solsberi - Sputnik Srbija
Rusija odgovorila OZHO: Doza od 100 grama ubila bi ceo Solsberi

„Tokom rada u Istočnoj Guti eksperti OZHO su posetili dva stana u kojima je navodno upotrebljena otrovna supstanca i tu su uradili neophodne testove, kao i u laboratoriji terorista i skladištu hemijskih supstanci“, rekao je Konašenkov u petak na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, ruska vojska je omogućila da svi predmeti i celokupna teritorija u gradu Duma, na kojoj je navodno izveden hemijski napad, budu zaštićeni i da ostanu netaknuti do dolaska komisije OZHO. 

Konašenkov je naglasio da su ruski vojnici ove zadatke često ispunjavali rizikujući sopstvene živote. On je dodao da je inspektorima OZHO pružen potpun i neometan pristup svim oblastima, zdanjima i prostorijama koji su ih interesovali, kao i da su mogli da rade onoliko koliko im je bilo neophodno.

Zapad je ranije optužio Damask da je izveo hemijski napad na sirijski grad Dumu u Istočnoj Guti. Moskva je negirala informaciju o bombi s hlorom, koju je navodno bacila sirijska vojska. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala