NATO: Naš stav o umešanosti Rusije u trovanje Skripalja ostaje nepromenjen

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSala za konferencije u sedištu NATO-a
Sala za konferencije u sedištu NATO-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stav NATO-a o trovanju bivšeg dvostrukog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u britanskom Solsberiju i dalje je zasnovan na oceni Londona da je „vrlo verovatno“ da je u ovaj incident umešana Rusija, izjavio je u petak uveče predstavnik Severnoatlantske alijanse.

„Stav NATO-a je jasan. On je zasnovan na saopštenju Severnoatlantskog saveta od 14. marta“, saopštio je predstavnik Alijanse i dodao da komentar o tome treba zatražiti od čeških vlasti. 

Eurofajter tajfun - Sputnik Srbija
NATO ostao bez podrške Nemačke na granici s Rusijom

U saopštenju od 14. marta je navedeno da je Velika Britanija informisala Severnoatlantski savet o incidentu u Solsberiju koji se dogodio 4. marta, potvrdivši da je korišćena nervno-paralitička supstanca vojne klase, izrađena u Rusiji. 

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je ranije u petak da je u jednoj od vojnih laboratorija u toj zemlji 2017. godine proizvedena otrovna supstanca istog tipa kao i ona kojom je otrovan bivši pukovnik Državne obaveštajne uprave Sergej Skripalj, koji je špijunirao za Veliku Britaniju. 

On je naveo mišljenje vojne obaveštajne službe da sinstetički otrov A230 nosi naziv „novičok“. Kasnije je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da je Rusija postavila NATO-u pitanje da li je neko zabeležio da je Češka uništila supstance tipa „novičok“ i da čeka odgovor. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala