Predsednik Austrije: Strategija EU za Balkan ambiciozna, ali moguća

© REUTERS / Leonhard FoegerAleksander van der Belen
Aleksander van der Belen - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen ocenio je danas u Sofiji da je strategija za proširenje EU sa rokom do 2025. za prijem zemalja Zapadnog Balkana ambiciozna, ali ostvarljiva.

Van der Belen, koji se nalazi u poseti Bugarskoj, rekao je na konferenciji za štampu da je za realizaciju perspektive do 2025. godine potrebna „dobra volja na obema stranama“.

„Srbija i Crna Gora su dve zemlje na ’prvoj liniji fronta‘, ali najpre moraju da se reše konflikti, kao što je na primer onaj između Srbije i Kosova, ili otvorena granična pitanja“, naglasio je šef austrijske države.

Okovi - Sputnik Srbija
Srbija ovim potezom može da počne oslobađanje iz okova

Predsednik Bugarske Rumen Radev, takođe, je podvukao da pre mogućeg pristupanja EU zemlje regiona moraju da reše „stare probleme“.

„EU ne može sebi da priušti da uveze nove probleme“, poručio je on, dodajući da ne želi da predviđa nikakve datume ili rokove.

„Najvažnije je da dalje radimo na evropskoj perspektivi“, podvukao je Radev.

Ukazao je da je Bugarska za vreme svog predsedavanja već obavila dosta posla i fokus Unije usmerila ponovo na Zapadni Balkan.

Pristupna perspektiva Srbije i Crne Gore, pored „škakljivih tema“, kao što su kosovsko pitanje ili Turska, bile su na dnevnom redu razgovora bugarskog premijera Bojka Borisova i predsednika Austrije.

Inače, Austrija u drugoj polovini ove godine predsedava EU, a najavljeno je u Beču da će jedan od prioriteta biti dalje približavanje zemalja Zapadnog Balkana Uniji.

Tanjug

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala