Tramp spreman za sastanak sa Putinom

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednci Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, na samitu APEK-a u Vijetnamu
Predsednci Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, na samitu APEK-a u Vijetnamu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp spreman je da održi pregovore sa Vladimirom Putinom, ali još uvek nema nikakvih konkretnih dogovora, izjavila je portparolka Bele kuće Sara Sanders na redovnom brifingu.
Predsednik SAD Donald Tramp i kancelarka Nemačke Angela Merkel - Sputnik Srbija
Tramp tražio savet od Merkelove: Šta da radim sa Putinom?

Odgovarajući na pitanje da li je takav samit moguć pre Trampovog sastanka sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom, Sandersova je rekla da joj to nije poznato.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov saopštio je da je Tramp u razgovoru sa Vladimirom Putinom predložio da se „što je pre moguće“ održe razgovori, kao i da se donese zajedničko rešenje o okončanju trke u naoružanju.

Izveštaji o mogućem samitu pojavili su se u štampi nakon telefonskog razgovora dvojice lidera održanog 20. marta. Kasnije je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov potvrdio da su strane razmatrale ovu temu. Tramp je predložio da se sastanak održi u Vašingtonu, precizirao je on.

Predsednci Rusije i SAD Vladimir Putin i Donald Tramp razgovaraju na ceremoniji fotografisanja na samitu APEK-a u Vijetnamu - Sputnik Srbija
Tramp nije odustao od sastanka s Putinom

Prema rečima portparola ruskog predsednika Dmitrija Peskova šefovi država su se tada složili da broj problematičnih pitanja diktira potrebu za njihovim ličnim sastankom. Pri tome se nije razgovaralo o konkretnim datumima susreta.

Predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država lično su se sreli dva puta. U julu su predsednici održali pregovore tokom samita G20 u Hamburgu, gde su razmatrali probleme bilateralnih odnosa i sukobe u Siriji i Ukrajini. U novembru su Putin i Tramp „usput“ razgovarali na samitu APEK-a u Da Nangu. Tokom susreta oni su odobrili zajedničku izjavu o Siriji. Posle toga, šefovi država su nekoliko puta razgovarali telefonom.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala