Policija se neće žaliti na presudu Tompsonu, sledi usaglašavanje zakona

Pratite nas
Hrvatska policija se najverovatnije neće žaliti na prvostepenu presudu Marku Perkoviću Tompsonu, kojom je hrvatski pevač oslobođen optužbi za remećenje javnog reda i mira, koje se odnose na ustaški poklič „Za dom spremni“ u okviru izvođenja pesme „Bojna Čavoglave“, piše hrvatski portal Jutarnji.hr.

„U policiji će se još u žalbenom roku proučiti sudska praksa i doneti konačna odluka, ali je vrlo izvesno da se neće podnositi žalba“, rekao je za Jutarnji.hr visoki zvaničnik MUP-a, koji nije imenovan.

Navedeni zvaničnik, koji je dobro upućen u politiku tog ministarstva, objasnio je da je pitanje „ima li uopšte smisla žaliti se na odluku Prekršajnog suda u Slunju“, budući da, kako je istakao, Tompson nijednom do sada nije bio osuđen za uzvikivanje ustaškog pokliča „Za dom spremni“ u okviru izvođenja pesme „Bojna Čavoglave“.

Sud oslobodio Tompsona zbog „Za dom — spremni“

Plenković: Videćemo kako bolje regulisati postojeće zakonske okvire

Hrvatski premijer Andrej Plenković odbio je danas da komentariše presudu. Plenković je rekao da su preporuke Veća za suočavanje s nedemokratskim režimima „i te kako važne i relevantne“.

Veće za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima preporučilo je u martu sankcionisanje korišćenja simbola totalitarnih režima, ali je predvidelo izuzetak da je poklič „Za dom spremni“ dozvoljen, kada je reč o komemoracijama i to uz prethodno dobijenu dozvolu.

Budući da je presuda Tompsonu u suprotnosti sa stavovima Veća koje je na preporukama radilo duže od godinu dana, novinari su Plenkovića pitali da li će nakon presude odbaciti te preporuke.

Međutim, Plenković je rekao da su preporuke Veća za suočavanje s nedemokratskim režimima i te kako važne i relevantne, te da će se, kako je utvrdio, ujednačiti sudska praksa u vezi sa spornim pozdravom.

„Ministarstva su dobila određeni rok da se o njima izjasne. Kada se izjasne, videćemo kako bolje regulisati postojeće zakonske okvire“, rekao je Plenković, nakon Svečane sednice Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice u Otočcu.

Tanjug

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala