Haradinaj: Čuo sam za ideju o podeli Kosova

© AP Photo / Visar KryeziuPremijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj
Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je danas da mu nije poznato da predsednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić vode tajne pregovore o podeli kosovske teritorije.

Haradinaj je u parlamentu, na pitanje zamenika predsednika opozicionog DSK Dritona Selmanaja da li je svestan da Vučić i Tači vode tajne razgovore o podeli Kosova, rekao da je dijalog sa Beogradom „osetljivo pitanje“ i da je zato predlog platforme o dijalogu dostavljen parlamentu, te da je za to sada nadležna Skupština, a ne Vlada, odnosno premijer.

Pravda - ilustracija - Sputnik Srbija
Nova američka farsa: Poslali tužioca na Kosovo godinu dana da „trenira“

„Imamo redovne konsultacije sa predsednikom, i ja sam zainteresovan za dnevni red dijaloga, ne znam da je bilo tajnih razgovora. Pomenuta je podela (Kosova) od donosilaca odluka, ali pre svega kao ideja koja može doći od Srbije. Moj stav o tom pitanju je jasan, to bi bila tragedija, i ja taj stav nisam promenio. Molio sam političke partije da ne brinu i rekao da je upravo to razlog zbog kog je predložena platforma za dijalog koja je dostavljena parlamentu i više nije posao Vlade, već vaš“, rekao je Haradinaj, preneo je portal „Ljajmi“.

U polemici sa Selmanijem o tome da li je platforma posao Vlade ili parlamenta, Haradinaj je insistirao na tome da je platforma za dijalog posao kosovske skupštine.

Haradinaj: Nek Tači vodi pregovore sa Beogradom — ima više slobodnog vremena

Haradinaj je rekao i da je nakon deportacije šestorice turskih državljana sa Kosova, bio spreman da podnese ostavku.

„Zbog tog incidenta, Kosovo je izgledalo kao marioneta Turske“, rekao je Haradinaj u intervjuu za KTV, navodi se u Unmikovom dnevnom pregledu štampe.

Kada je u pitanju normalizacija odnosa Beograda i Prištine, on je rekao da bi bila dobra ideja da kosovski predsednik Hašim Tači vodi taj proces, jer „ima više slobodnog vremena“.

Haradinaj se, kako je rekao, ne protivi ni pridruživanju lidera Pokreta „Samoopredeljenje“ Aljbina Kurtija pregovaračkom timu.

Šest državljana Turske, koji su radili u školama na Kosovu, deportovani su 29. marta u zemlju porekla mimo uobičajene procedure, a reč je navodno o sledbenicima verskog lidera Fetulaha Gulena, kojeg zvanična Ankara potražuje zbog optužbi da je organizator puča, koji se u Turskoj dogodio polovinom jula 2016.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala