Albanija predlaže Americi: Izgradite NATO bazu na našem Jadranu

© AP Photo / Vadim GhirdaTurski NATO vojni brod „Turgutreis“ u Crnom moru
Turski NATO vojni brod „Turgutreis“ u Crnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Albanska ministarka odbrane Olta Džačka predložila je svom američkom kolegi Džejmsu Matisu da NATO uspostavi vojnu bazu na tlu Albanije.
Okovi - Sputnik Srbija
Srbija ovim potezom može da počne oslobađanje iz okova

„Verujemo da je vreme da SAD uspostave svoje prisustvo u Albaniji… To prisustvo SAD ili NATO-a predstavljalo bi veoma jasnu demonstraciju da saveznici nisu zaboravili region“, rekla je Džačka.

Ona je u izjavi novinarima navela da je predložila izgradnju pomorske baze na Jadranskom moru, koju bi vodile SAD i Albanija, a bila bi pod „kišobranom“ NATO-a.

„Zabrinuti smo zbog više pretnji sa kojima se naš region suočava, i mislimo da je veoma značajno da NATO i SAD pridaju malo više značaja onome što se događa na Balkanu“, rekla je Džačka.

Među tim pretnjama, ona je navela Rusiju koja, kako je rekla, pokušava da pojača svoj uticaj, dok je takođe pomenula Kinu, Iran, pa čak i Tursku kao razloge za zabrinutost rukovodstva Albanije.

Kako je prenela ATA, Matis je izrazio svoju podršku Albaniji, koja je, kako kaže, značajno doprinela NATO-u.

Srbija EU - ilustracija - Sputnik Srbija
Šta se krije iza novog američkog projekta da se Srbija ugura u EU

Džačka je, navodi ta albanska agencija, dodala da je operativna posvećenost Albanije NATO-u jedna od najvećih u Alijansi, uzimajući u obzir brojnost stanovništva Albanije.

Što se tiče modernizacije albanske vojske, ona je naglasila da je u poslednje dve godine Albanija povećala vojni budžet.

„Zamenili smo staro kinesko naoružanje oružjem po NATO standardima“, rekla je Džačka.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala