Oprez: Sladoled može da ugrozi zdravlje

Sladoled
Sladoled - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
U sladoledu je više boja i aditiva nego čokolade.
U 100 grama sladoleda nalazi se tri do pet kašičica šećera, a u toku jednog dana ne bi trebalo unositi više od osam kašičica.
Pored šećera, u sladoledu se nalaze i brojni aditivi.
Industrijskom sladoledu dodaju se aditivi za produženje roka trajanja, poboljšanje ukusa, izgleda i drugih karakteristika.
U prekomernim količinama aditivi mogu štetno da deluju na zdravlje. Sladoled se u osnovi sastoji od mleka i mlečnih proizvoda, kao što su punomasno ili obrano mleko, mleko u prahu, surutka, kao i slatka pavlaka.
Sve su ovo sastojci koji su bogati visoko kvalitetnim belančevinama, kalcijumom, fosforom i vitaminima A i D.
Prema vrsti mlečnog proizvoda, odnosno količini mlečne masti, razlikujemo krem i mlečne sladolede.
Konzervansi i aditivi izazivaju bolesti srca, pa i rak
Krem sladoledi sadrže više pavlake koja je bogata mlečnom mašću, pa imaju i veću energetsku vrednost, odnosno više kalorija.
Dodatkom pavlake postiže se bolja konzistencija i ukus, ali onome ko poseže za sladoledom kao laganim obrokom koji će mu pomoći u mršavljenju, bolji izbor je mlečni s manje mlečne masti, pa tako i manje kalorija.
U sladoledima od čokolade nalaze se komadići mlečne čokolade ili kakao prah. Kakao je inače zdrava namirnica koja blagotvorno deluje na zdravlje. Ali kakao maslac, koji se dobija od kakaoa, a jedan je od glavnih sastojaka čokolade, obiluje zasićenim masnim kiselinama. One u prekomernim količinama mogu štetiti zdravlju srca.
Mlečna čokolada obiluje šećerom, pa se gubi blagotvoran učinak kakaoa na zdravlje. Čokoladni deo sladoleda sadrži emulgatore. Najčešće je to E476, odnosno poliglicerol poliricinoleat, koji se dodaje kako bi se smanjio udeo masti u proizvodu, te je zamena za skuplji kakao maslac.
Količina tog aditiva koja se sme dodavati u prehrambene proizvode vrlo je mala, zato što štetno deluje na zdravlje, posebno kod dece.
Ukupna količina šećera koju sladoledi sadrže je između tri i pet kašičica na 100 grama, što je puno. Dnevno ne bismo smeli da pojedemo više od sedam do osam kašičica šećera.
Sladoled sadrži i brojne dodatke za bolji ukus, konzistenciju ili lepšu boju.
To su najčešće šećer ili njegova jeftinija varijanta glukozno-fruktozni sirup, zaslađivači, arome, boje, emulgatori, stabilizatori. Većina se smatra bezopasnim, ali neki od zgušnjivača u većim količinama mogu da deluju laksativno, prenosi 24 sata. hr.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala