Škotska prva na svetu uvodi minimalnu cenu alkohola

© Flickr / unukornoViski
Viski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Škotska je postala prva zemlja na svetu koja uvodi minimalnu cenu alkohola, što znači da će trgovci sada morati da osiguraju da jedna jedinica alkohola nema cenu ispod 50 penija.

Ta mera vlade trebalo bi na godišnjem nivou da utiče na smanjenje velikog broja smrtnih slučajeva koji su povezani sa alkoholom, prenosi Skaj njuz.

Kako se navodi, to znači da se boca vina od 750 mililitara, a koja sadrži 13 odsto alkohola, neće moći prodavati za manje od 4,88 funti, boca viskija od 700 mililitara i sa 40 odsto alkohola za manje od 14 funti, a dve litre sajdera, koji sadrži pet odsto alkohola, za pet funti.

Služenje pića - Sputnik Srbija
Naučnici dobili alkohol iz vazduha

Škotska vlada upozorila je trgovce da neće biti perioda popuštanja i da će dozvole biti oduzimane ukoliko se zakon prekrši.

Svake nedelje u toj zemlji umru 22 osobe zbog bolesti povezanih sa alkoholom, a taj zdravstveni problem Škotsku košta više od tri milijardi funti godišnje.

Škotska premijerka Nikol Sturdžen rekla je za Skaj njuz da će novi zakon spasiti živote.

„Procenjuje se da će se primenom ove politike u prvih pet godina smanjiti stopa smrtnosti od alkohola za nekoliko stotina, a smanjićemo i broj prijema u bolnice. Ovo je samo statistika, ali svaki pojedinac iz ove statistike je ljudsko biće koje ima porodicu, prijatelje, i ako uspemo da spasimo živote, ova politika je definitivno vredna progona“, rekla je Sturdžen.

U Velikoj Britaniji 2016. godine umrlo je 7.327 osoba od bolesti povezanih sa alkoholom.

U istoj godini zabeleženo je da je na 100.000 muškaraca u Škotskoj umrlo od alkohola 30,9, u Severnoj Irskoj 22,2, a u Engleskoj i Velsu 14,6.

Tanjug  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala