Lapsus Bele kuće: Iran „ima“ ili „imao“ nuklearni program

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Uđi u bazu fotografijaBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bela kuća je objavila saopštenje o iranskom nuklearnom programu koje je u suprotnosti sa zvaničnom pozicijom obaveštajaca SAD, pa je došlo do promena.

U saopštenju koje se pripisuje sekretarki za štampu Sari Hakabi Sanders pisalo je da trenutno „Iran ima robustan program nuklearnog oružja koji je pokušao i nije uspeo da sakrije od sveta i svog sopstvenog naroda“.

To je suprotno ranijim procenama da je zasad Iran suspendovao nuklearni program na osnovu obaveza iz nuklearnog sporazuma potpisanog sa velikim silama 2015. godine, navode izraelski mediji.

Pogled na Teheran - Sputnik Srbija
Približava se „dan de“ za Iran: Amerika veruje Izraelu

Oni podsećaju da je predsednik SAD Donald Tramp oštro kritikovao sporazum jer se ne bavi agresijom Irana širom Bliskog istoka, kao i iranski program razvoja balističkih raketa, ali Trampova administracija nije dosad optužila Iran da nastavlja da gradi nuklearno oružje, što bi predstavljalo direktno kršenje sporazuma.

Saopštenje Bele kuće koje je bilo odgovor na konferenciju za novinare premijera Izraela Benjamina Netanijahua o iranskom nuklearnom programu pre potpisivanja sporazuma, izgledalo je kao da nudi različitu poziciju o sadašnjem stanju nuklearnog programa u Iranu.

Međutim, ubrzo je Bela kuća postavila novu verziju, stavivši reč „imao“ umesto „ima“, kako bi ono bilo u skladu sa zvaničnim obaveštajnim procenama.

Tako da saopštenje sada glasi da je „Iran imao robustan tajni nuklearni program…“.

Bela kuća je rekla da se radilo o grešci u pisanju i da to nije znak nove politike.

Benjamin Netanijahu - Sputnik Srbija
Od danas, premijer Izraela može sam da objavi rat

Međutim, događaji u poslednja 24 sata izgleda da su povećali izglede da Tramp odluči da se SAD povuku iz sporazuma.

Netanijahu je sinoć rekao da je njegova vlada došla do „pola tone“ tajnih iranskih dokumenata koji dokazuju da je vlada Teherana imala program razvoja nuklearnog oružja.

On je to nazvao „velikim obaveštajnim dostignućem“, dodavši da dokumenti pokazuju da je Iran lagao o svojim nuklearnim ambicijama pre potpisivanja sporazuma s velikim silama.

„Čak i posle sporazuma, Iran je nastavio da čuva i širi nuklearno znanje za buduću upotrebu“, rekao je Netanijahu.

Kritičari Netanijahuvog govora rekli su da je on pokušao ali nije uspeo da sahrani sporazum s Iranom pre nego što ga Tramp ubije, odnosno nije dokazao da ga ta zemlja sada krši.

Beta, B92

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala