Skandal trese Britaniju: Ostavka, novi ministar i bruka zbog karipskih doseljenika

CC0 / Pixabay / London
London - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanska ministarka unutrašnjih poslova Ember Rad podnela je ostavku pod pritiskom javnosti zbog lošeg postupanja vlasti prema dugogodišnjim građanima Velike Britanije, koji su pogrešno zahvaćeni merama vlade da se smanji ilegalna imigracija.

Ministarka je samo dan ranije izjavila da će ostati na toj poziciji kako bi obezbedila da je imigraciona politika Britanije „humana“, ali opozicioni političari su zahtevali da ona podnese ostavku zbog takozvanog Skandala „Vindraš“.

Britanska premijerka Tereza Mej imenovala je Sadžida Džavida za novog ministra unutrašnjih poslova, prenosi Rojters. Četrdesetosmogodišnji Džavid, nekadašnji izvršni direktor u „Dojče banci“, ranije je obavljao funkciju britanskog ministra za zajednice i lokalnu samoupravu.

Bregzit - Sputnik Srbija
Britanska elita lažima o Srbiji vređa inteligenciju svojih građana

Metež je izazvao članak lista „Gardijan“, koji je nedavno objavio da je pojedinim ljudima, koji su u Veliku Britaniju došli sa Kariba u decenijama nakon završetka Drugog svetskog rata, nedavno uskraćena zdravstvena briga u Britaniji ili im je zaprećeno deportacijom, jer nisu mogli da obezbede dokumentaciju kojom se dokazuje njihovo pravo na boravak u zemlji.

Oni koji su zahvaćeni skandalom pripadaju „Vindraš generaciji“, nazvanoj po brodu „Empajr Vindraš“, kojim su 1948. godine stotine imigranata sa Kariba doputovali u Britaniju, koja je tražila medicinske sestre, železničke i druge radnike kako bi pomogli u obnovi zemlje posle razaranja u Drugom svetskom ratu.

Oni i emigranti sa Kariba koji su kasnije došli iz britanskih kolonija i drugih bivših kolonija automatski su dobili pravo da se nasele u Velikoj Britaniji, ali su neki od njih zahvaćeni novim strogim pravilima, koja su uvedena 2012. godine, a čiji je cilj da učine Britaniju „neprijateljskim okruženjem za nelegalne imigrante“.

„Ono što se dogodilo generaciji Vindraš nije anomalija. To nije zbog administrativne greške. To je posledica neprijateljskog okruženja, koje je stvorila ova (konzervativna) vlada, rekao je gradonačelnik Londona Sadik Kan, koji je član opozicione Laburističke partije.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala