Požar u Bijelom Polju težak dan za crnogorsku privredu

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPožar
Požar - Sputnik Srbija
Pratite nas
U preduzeću „Mesopromet“, u kom je izbio požar, i sa njim povezanim firmama radi skoro hiljadu ljudi, pa se procjenjuje da je vatrena stihija donijela tragediju kako bjelopoljskoj tako i crnogorskoj privredi u cjelini, imajući u vidu da je riječ o jednom od najvećih privatnih poslodavaca u zemlji.

Jutros oko 3.50 časova u fabrici „Mesopromet“ u bjelopoljskom naselju Nedakuši izbio je požar u kojem je izgorjelo oko 90 odsto kompleksa fabrike vrijednog par stotina miliona evra. Uzrok požara u fabrici za preradu mesa u kojoj je bilo zaposleno oko 900 ljudi i dalje je nepoznat, a jedina sreća u nesreći je što osim ogromne materijalne štete žrtava i povrijeđenih nema.

Prema svjedočenju stražara fabrike, požar u kom su potpuno izgorjele moderne mašine, hladnjače, prerađena i sirova roba, oko pola četiri izbio je u centralnom dijelu potkrovlja fabrike, da bi se potom uz nekoliko eksplozija proširio na cijelu zgradu.

Požar - Sputnik Srbija
Veliki požar u Bijelom Polju, opasnost od eksplozije amonijaka (video, foto)

Gradonačelnik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović ocijenio je da je ogroman požar u fabrici Mesopromet težak dan za čitavu državu.

„Ovo je prava katastrofa. Ovo je zaista težak dan ne samo za našu opštinu, nego i za čitavu državu. Ovo je tragedija za privredni život Bijelog Polja, ali i Crne Gore. Dobro je da nema žrtava i da se požar stavi pod kontrolu. Kompanija ima podršku Opštine i Vlade, koja će pomoći da se umanje posledice“, kazao je Smolović.

Faruk Franca, brat vlasnika bjelopoljske kompanije Himlije France, rekao je da je njegova porodica u šoku, te da ne može da pretpostavi šta je uzrok požara.

„I dalje smo u šoku i potreseni. Hilmija Franca, moj brat, on je u šoku i teško može da dođe k sebi. Jutros su mi javili da fabrika gori, i vjerujte ja još kao da sanjam da se ovo zaista ne dešava. Hvala svim jedinicama koje su došle da gase požar i svim ljudima koji su došli da nas na neki način utješe“, kazao je brat vlasnika kompanije.

Kako se može saznati od pripadnika vatrogasnih službi, najveća opasnost po sve koji se nalaze u okolini fabrike je amonijačka sala sa bazenima koju je takođe zahvatio požar, i koja bi eventualno mogla da eksplodira i da se oslobode otrovna isparenja.

Zasad su šanse za takav scenario male, ali kako poručuju, oprez mora biti na maksimalnom nivou.

Podsjećanja radi, fabrika Franca se nalazi u industrijskoj zoni u Bijelom Polju, uz magistralni put Prijepolje — Bijelo Polje. Sama fabrika je osnovana 1990. godine i tada je imala samo dva zaposlena. U preduzeću sada, zajedno sa povezanim firmama radi skoro hiljadu ljudi, pa se procjenjuje da je vatrena stihija donijela tragediju kako bjelopoljskoj, tako i crnogorskoj privredi u cjelini imajući u vidu da je riječ o jednom od najvećih privatnih poslodavaca u zemlji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala