Iranski državni mediji ismevaju Netanijahuove tvrdnje

© Fotolia / Emanuele MazzoniPogled na Teheran
Pogled na Teheran - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranski državni mediji podsmevaju se izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu zbog njegovih tvrdnji da je Teheran nekada težio da se opskrbi nuklearnim oružjem.

Iranska državna novinska agencija IRNA navodi da je Netanijahu „poznat po smešnim predstavama“, dok je poluzvanična novinska agencija Fars, za koju se veruje da je bliska Revolucionarnoj gardi, odbacila govor izraelskog premijera kao „propagandni šou“, preneo je AP.

Netanijahu je prethodno danas izjavio da je njegova vlada došla do pola tone tajnih iranskih dokumenata koji pokazuju da je Teheran imao program nuklearnog naoružanja.

Benjamin Netanijahu - Sputnik Srbija
Netanijahu o nuklearnom programu Teherana: Imamo pola tone tajnih iranskih dokumenata

On je to nazvao „velikim obaveštajnim dostignućem“ i tvrdi da ta dokumenta pokazuju da je Iran lagao u vezi sa svojim nuklearnim ambicijama pre nego što je 2015. godine potpisao takozvani nuklearni sporazum sa svetskim silama.

Inače, Iran negira da je ikada hteo da se snabde nuklearnim oružjem.

Netanijahu je danas, u televizijskom obraćanju, rekao da je Izrael nedavno otkrio 55.000 dokumenata i 183 kompakt-diskova sa informacijama iz iranskih „nuklearnih arhiva“.

Govoreći na engleskom, možda imajući u vidu i međunarodnu javnost, izraelski premijer je rekao da je taj materijal pun okrivljujućih dokaza koji pokazuju da je iranski program, pod nazivom „Projekat Amad“, imao za cilj razvijanje nuklearnog oružja.

Američki predsednik Donald Tramp do 12. maja treba da donese odluku o tome da li će se povući iz međunarodnog sporazuma sa Iranom, dok Netanijahu predvodi pozive Trampu da se povuče, napominje američka agencija.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala