Dodik: Graditi što veći autonomni status za Republiku Srpsku

© Sputnik / Radoje PantovićPredsednik RS Milorad Dodik
Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi „Dejton dva“ doveo do raspada BiH, kao i da su stranci dosta uništili Dejtonski mirovni sporazum, ali da je, uprkos tome, potrebno boriti se i graditi što veći autonomni status za Srpsku.

„Svaka druga priča — o Dejtonu dva, Dejtonu šest — dovela bi do raspada BiH“, naglasio je Dodik.

On je za „Srpski telegraf“ rekao da za Republiku Srpsku razumevanja ima predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na kojem su, kako je ocenio, velika odgovornost i veliki pritisci.

Predsednik RS Milorad Dodik i predsednica gornjeg doma parlamenta Rusije Valentina Matvijenko u Banjaluci. - Sputnik Srbija
Dodik Matvijenkovoj: Naša saradnja sa EU ne može biti na uštrb saradnje sa Rusijom (foto)

„Na njemu je velika odgovornost i veliki su pritisci. Na meni je pak da u nemogućim uslovima branim ideju i opstanak Republike Srpske“, rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske potvrdio je da neće putovati na inauguraciju predsednika Rusije Vladimira Putina u Moskvu, koja se održava 7. maja u Moskvi, navodeći da je dan ranije Đurđevdan — njegova krsna slava.

„Moja slava je Đurđevdan, tu sam, kao svaki dobar domaćin i Srbin, i ostaću ovde“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je u politiku ušao zbog košarke, koju je igrao u mladosti, jer je „zbog svega što je tada video“ bilo neminovno da se angažuje u društvenom radu, i naglasio je da je ponosan što je bio član Saveza komunista.

On je naveo da mu je najteži momenat u karijeri bio kada mu je, zbog odbijanja bespogovorne poslušnosti, nekadašnji predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević skoro dve godine zabranio ulazak u Srbiju.

„Poslednji susret imali smo u Vili ’Mir‘, koja je kasnije bombardovana. Tražio je da podnesem ostavku na mesto premijera. Odbio sam. Mesec i po dana kasnije zabranio mi je ulazak u Srbiju“, rekao je Dodik.

On je naveo da je, osim Franje Tuđmana, poznavao sve čelnike nacionalističkih stranaka koje su vreme raspada Jugoslavije imale dominantnu ulogu, a najnegativnije je ocenio lidera SDA Aliju Izetbegovića, za kojeg je rekao da je bio „zagriženi islamista“ koji je izazvao rat u BiH.

Prema njegovim rečima, Izetbegović je bio „lihvar koji je svima pokušavao da se dodvori, a u suštini je bio veoma zagriženi islamista“.

„Njegova ključna rečenica da će žrtvovati mir za BiH dovela je narode u rat u kom je izginulo 94.000 ljudi svih naroda i narodnosti“, rekao je predsednik Republike Srpske.

Ilustracija - zastava Bosne - Sputnik Srbija
Antiruski udar na Srpsku: Poznati „sarajevski“ Nemac preti i ratom

Dodik je istakao da mu je general Ratko Mladić „delovao odlučno, generalski i junački“ kada ga je upoznao 12. maja 1992. godine, prilikom usvajanja zakona o formiranju Vojske Republike Srpske.

Govoreći o prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, Dodik je naglasio da poštuje to što je Karadžić zanemario lični komoditet zarad ideje o tome da „moramo da ostanemo uz svoj narod, ali da moramo da ostanemo ljudi“.

„Mislim da sam ja to uspeo“, kaže Dodik.

On je dodao da se nikada nije upoznao sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, a da su kriminalci iz „Zemunskog klana“ hteli da ga smaknu.

„Međunarodna zajednica me je 1999. obavestila da su se u Banjaluci pojavila dvojica snajperista sa zadatkom da me ubiju. Pojačali smo bezbednost i to je sve“, rekao je Dodik, navodeći da i sada ima pretnji „sa svih strana“.

RTRS

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala