Ne brini, čoveče, ja sam tu: Otkrivena poslednja poruka ubijenog fotografa AFP-a

© AFP 2023Šah Marai
Šah Marai - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svet je u šoku zbog brutalnog napada u Kabulu u Avganistanu, u kom je ubijeno 25 ljudi, među kojima i grupa novinara.
Posledice bombaškog napada u Kabulu, Avganistan - Sputnik Srbija
Jedan bombaš na motoru, drugi među novinarima: Užas u Kabulu posle napada (foto)

Prvo ime koje se pojavilo među žrtvama bilo je Šah Marai, novinar i fotograf AFP-a u Kabulu, a uz njega je poginulo još najmanje pet novinara i četvoro policajaca. Većina ih je nakon prve eksplozije požurila na mesto samoubilačkog napada, policajci da pomognu, a novinari da izveste o tome šta se događa.

Svoj posao obavljali su predano do poslednjeg trenutka, i na kraju žrtvovali sopstvene živote. Po bezbednosnom izvoru, samoubica koji se verojatno uvukao među izveštače pretvarajući se da je jedan od njih, a nosio je i kameru.

Agencija AFP objavila je ko je bio Marai, koji je za njih radio još od 1996. godine. Za njega kažu da je bio hrabar, harizmatičan i predan u izveštavanju o sukobima i napadima u Avganistanu.

Iza sebe je ostavio šestoro dece koje je dobio u dva braka, a najmlađa ćerka mu se rodila pre nepunih mesec dana. „Bio je veoma srećan, a u redakciji u Kabulu je čak organizovao proslavu pre nedelju dana“.

© REUTERS / Omar Sobhani Posledice bombaškog napada u Kabulu, Avganistan
Posledice bombaškog napada u Kabulu, Avganistan - Sputnik Srbija
Posledice bombaškog napada u Kabulu, Avganistan

Poslednja poruka koju je poslao bila je na „Vocapu“ (WhatsApp), a poslao ju je kolegi snimatelju koji se bojao da će kasniti na mesto prve eksplozije, jer je bio zaglavljen u saobraćaju prema mestu događaja.

„Ne brini, čoveče, ja sam tu“, napisao mu je Marai da ga smiri i potvrdi mu da on već pokriva događaj.

Samo nekoliko trenutaka nakon te poruke, bio je mrtav, kao žrtva druge eksplozije.

Koliko je Marai bio hrabar, zajedno sa svojim kolegama novinarima, govori i činjenica da je već bio napadan i pretučen, svakodnevno je dobijao pretnje zbog izveštavanja, a jedan od najvećih gubitaka mu je bio kad su mu u Kabulu ubili prijatelja i kolegu Sardara Ahmada, kojem su tada ubili i suprugu i dvoje dece.

Avion An-132D - Sputnik Srbija
Nemački mediji: Rusija udarila na „ahilovu petu NATO-a“

Malai nije odustajao, i svoj posao je smatrao pozivom, a znao je da govori da noćima ne spava nakon što vidi šta se sve događa tamošnjim civilima i koliko je smrti video svojim očima.

„Samo možemo da se divimo njegovoj hrabrosti, predanosti i entuzijazmu da svima koji su bili tamo smanji napetosti i strah. Umeo je da kolege nagovori da igraju ping-pong ili odbojku, samo da ih razvedri“, napisali su u AFP-u.

Brojne kolege na društvenim mrežama izražavaju saučešće njegovoj porodici i kolegama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala