Pompeo otkrio detalje razgovora sa Kimom

© REUTERS / U.S. Government via REUTERS Američki državni sekretar Majkl Pompeo i Kim Džong Un.
Američki državni sekretar Majkl Pompeo i Kim Džong Un. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki državni sekretar Majkl Pompeo izjavio je da su ga razgovori sa Kim Džong Unom uverili da postoji „realna šansa“ da severnokorejski lider i američki predsednik postignu sporazum o okončanju nuklearnog programa Severne Koreje.

Pompeo je to rekao u danas objavljenom intervjuu za Ej-Bi-Si u kom je, kako navodi Rojters, izneo dosad najviše komentara o sastanku koji je za uskršnji vikend održao sa Kimom.

Žena prolazi pored displeja na kome su prikazani američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Da li će se Tramp i Kim sresti na ruskoj zemlji

Američki državni sekretar je naveo da je od predsednika SAD Donalda Tramp dobio jasan zadatak da pokrene i pitanje pritvorenih Amerikanaca u Severnoj Koreji.

Pompeo, koji je u vreme sastanka sa Kimom u Pjongjangu bio na čelu Centralne obaveštajne agencije, istakao je da će SAD od Severne Koreje zahtevati da preduzme „nepovratne korake“ ka eliminaciji svog nuklearnog programa.

„Moj cilj je bio da pokušam i utvrdim da li postoji realna šansa. Verujem da postoji“, kazao je Pompeo.

Pompeo je dodao da je procenio da je Kim bio „dobro pripremljen“ i spreman da razgovara o načinima za postizanje cilja SAD — „potpune, proverljive, nepovratne denuklearizacije“, prenosi „Blumberg“.

Kim Džong UN i Mun Džae In - Sputnik Srbija
Kim Džong Un saopštio uslove za prekid nuklearnog programa

Tramp je najavio da bi sastanak sa liderom Severne Koreje mogao da se dogodi u naredne tri ili četiri nedelje.

„Mislim da ćemo imati sastanak u naredne tri ili četiri sedmice“, rekao je Tramp na skupu u Vašingtonu, prenela je agencija Rojters.

„To je veoma važan sastanak o denuklarizaciji Korejskog poluostrva“, dodao je američki predsednik.

Početkom aprila Tramp je objavio da planira da se u maju ili početkom juna sastane s liderom Severne Koreje i poručio da se nada da će rezultat tih razgovora biti okončanje programa za razvoj nuklearnog oružja Pjongjanga.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala