Zapadne fantazije: Norveška književnica predviđa raspad Rusije

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaKremlj
Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Norveška književnica Erika Fatland predviđa da će se Rusija raspasti za sto godina. Međutim, profesor na Diplomatskoj akademiji ruskog Ministarstva inostranih poslova Ivan Surma smatra da ona gleda jednostrano.
Barencovo more - Sputnik Srbija
Norveška u naftnoj trci sa Rusijom

Erika Fatland je posetila 14 država koje se graniče sa Rusijom i napravila prognoze o budućnosti zemlje u narednih 100 godina na osnovu svojih utisaka sa putovanja.

Književnica je putovala 259 dana kako bi opisala Rusiju „spolja“. Tokom svog putovanja, Fatlandova je posetila zemlje koje su, po njenom mišljenju, bile pod uticajem Ruske imperije i SSSR-a zbog svog geografskog položaja. Ona je došla do zaključka da je sve do Rusa koji su „koristili sve mogućnosti“ kako bi povećali svoju teritoriju. Osim toga, ona je uverena da državu čeka ista sudbina kao i „druge imperije“. Na kraju krajeva, književnica je izjavila da će se Rusija „širiti sve dok se ne sruši“.

Kako navodi ruski ekspert Ivan Surma, Finlandova je bila u susednim državama koje, osim Kine, „nisu baš u dobrom stanju“.

Po njegovim rečima, kako bi se razumela suština problema književnica je trebalo da boravi u Rusiji i vidi promene koje su se desile od njene poslednje posete našoj zemlji.

Pre sto godina, kada se desila revolucija 1917. godine, mnogi su takođe predviđali raspad Rusije na delove, ali se to nije desilo, podsetio je Surma.

„U tim zemljama se sastajala sa opozicijom. Zbog objektivnosti trebalo je da razgovarati sa grupama koje na drugi način gledaju na Rusiju. Naravno, to je pogrešan pogled, jednostran, i više politizovan“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala