Srpski hakeri ojadili banke i preduzeća širom sveta

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaVirus-iznuđivač napada informacione sisteme
Virus-iznuđivač napada informacione sisteme - Sputnik Srbija
Pratite nas
Skoro 2,3 miliona dinara i 1,87 bitkoina pronađeno je i zaplenjeno kod dvojice hakera Jovana M. (19) i Vukašina D. (21) iz Rume, koji su uhapšeni u velikoj svetskoj policijskoj akciji zbog sumnje da su bili administratori sajta „Vebstreser“, koji je služio za napadanje računara banaka, državnih institucija i preduzeća širom sveta.
Hapšenje godine: Zbog ovog Hrvata tresle su se sve vlade sveta

Kako prenosi list „Blic“, oni su uhapšeni u sredu i saslušani u petak u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, nakon čega su pušteni da se brane sa slobode.

Njih dvojica se terete da su oštetili računarske podatke i programe, kao i za računarsku sabotažu, računarsku prevaru i neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži.

Izvor lista navodi da će se njima voditi skraćeni postupak prema zakoniku o krivičnom postupku.

Kako je navedeno, oni se sumnjiče da su u direktnom saizvršilaštvu sa K. R. iz Hrvatske, ali i drugim osobama, iskoristili nedostatke u programskim okruženjima više od milion računara koji su povezani na internet, kako bi napali računare koje su koristila preduzeća i institucije širom sveta.

„Analiza meta koje su bile napadane ovim putem je u toku i nije isključeno da će se nakon iste pokazati da su napadane i mete u Srbiji. Sve što su oni radili bilo je radi sticanja znatne protivpravne imovinske dobiti. U toku preduzimanja dokaznih radnji, pored određene računarske opreme, oduzeto je i 2.226.000 dinara i 1,87 bitkoina sa računa ovih mladića“, rekao je izvor „Blica“.

Haker - Sputnik Srbija
„Isključena struja“: Tinejdžer iz Prokuplja uhapšen u jednoj od najvećih međunarodnih akcija

Prema njegovim rečima, šteta koju su ovi mladi hakeri naneli žrtvama iz celog sveta još uvek se sagledava, a Tužilaštvo za viskotehnološki kriminal pokrenulo je finansijsku istragu kojom će biti proverena celokupna imovina osumnjičenih, kao i njima bliskih ljudi.

Ukoliko se bude utvrdilo da je ta imovina stečena protivzakonito, biće im oduzeta.

U akciji koja je trajala dva dana učestvovale su nacionalne policijske jedinice za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Holandije, Velike Britanije (NCA), Hrvatske, Kanade, SAD (FBI), Nemačke (BKA), Španije, Hongkonga, Škotske, Italije i Australije.

Ta hakerska grupa je po narudžbini klijenata srušila čak četiri miliona sajtova po celom svetu, a na meti njihovih napada bile su banke, državne institucije, policija i sajtovi za igru širom sveta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala