„Severni tok 2“ zavisi od nezavisnosti EU

© Sputnik / Sergej Gunjejev / Uđi u bazu fotografijaGasovod "Severni tok-2"
Gasovod Severni tok-2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Realizacija „Severnog toka 2“ zavisi od toga da li će Evropljani moći da se odupru pritisku SAD, rekao je ruski zamenik ministra inostranih poslova Aleksandar Gruško.
Radnici pripremaju cevi za izgradnju gasovoda Severni tok u luci Visbi na ostrvu Gotland - Sputnik Srbija
„Gasprom“ će izgraditi i „Severni tok 3“

„Pitanje je da li će Evropa pokleknuti pred pritiskom Amerikanaca koji koriste sve kako ne bi dozvolili da se realizuje ovaj projekat i kako bi potpuno nagovorili Evropljane da kupuju američki prirodni gas“, konstatovao je Gruško.

„Polazimo od toga da ako kao prioritet bude stavljena energetska bezbednost Evrope, ovaj projekat će je nesumnjivo ojačati“, naglasio je Gruško.

On je rekao da se nada da će EU podići glas protiv ekstrateritorijalne primene američkih sankcija od kojih trpi gubitke.

„Veoma se nadamo da će Evropljani napokon podići svoj glas ne samo protiv toga na koji način SAD uvode te sankcije, već i da će se boriti protiv pokušaja Amerike da te sankcije postanu eksteritorijalne. Ako pogledate na sve te korake koje preduzima Vašington, teško je ne videti da su u fokusu borbe sankcijama i sami zapadnoevropljani, koji će imati značajne gubitke“, rekao je Gruško.

Gruško je skrenuo pažnju da ovakve akcije „ne samo da izlaze iz okvira međunarodnog prava, već krše i sam sistem međunarodnih ekonomskih odnosa“.

„Vidimo kako neke države koriste sankcije za postizanje geopolitičkih i ekonomskih ciljeva", rekao je zamenik ministra.

Po njegovim mišljenju, u ovakvoj situaciji Moskva mora da gradi sopstvene instrumente koji treba da garantuju naše interese u ekonomskoj oblasti, kao što je zakon o kontrasankcijama koji pripremaju ruski parlamentarci.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala