Ruski globalni navigacioni sistem GLONASS radi bez problema

© Wikipedia / Jurgen TreutlerModel satelitskog navigacionog sistema GLONASS-K
Model satelitskog navigacionog sistema GLONASS-K - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saopštenja o navodnom globalnom otkazivanju rada ruskog navigacionog satelitskog sistema GLONASS nisu istinita, izjavio je zamenik generalnog direktora državne korporacije „Roskosmos“ za automatske kosmičke komplekse i sisteme Mihail Hajlov.

Niz medija saopštio je ranije da su se pokvarila dva kosmička uređaja ruskog globalnog navigacionog sistema GLONASS, te da je nakon toga ovaj sistem prestao da radi u celom svetu. 

„Ne, to nije tačno. Prema podacima koje imamo do danas, u orbitalnoj grupi GLONASS je 25 uređaja, od kojih se 23 koriste u skladu sa namenom, jedan je u fazi probnog leta, a jedan uređaj, pod brojem 734, udaljen je iz grupe. Za ispravno funkcionisanje sistema dovoljan je ovaj broj uređaja, zbog čega saopštenja o tome da GLONASS ne funkcioniše širom sveta nisu istinita. To što ovi uređaji rade i preko roka trajanja koji je predvideo proizvođač predstavlja izuzetno dostignuće“, naglasio je on. 

Hajlov je dodao da će satelit 734 uskoro biti zamenjen. „Kada je reč o uređaju koji je povučen iz orbitalne grupe GLONASS — to je satelit lansiran 2009. godine koji je ispunio svoju garanciju od sedam godina i ispunio svoje zadatke u okviru te garancije. S obzirom na njegovo tehničko stanje, odlučeno je da se zameni“, zaključio je Hajlov.

Generalni direktor preduzeća za proizvodnju satelita „Rešetnjev“ Nikolaj Testojedov rekao je ranije da će GLONASS-ov satelit 734 biti zamenjen u junu, čak i ukoliko bude obnovljeno njegovo funkcionisanje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala