Amerika poziva saveznike da uvedu sankcije Iranu

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države pozivaju svoje evropske saveznike i druge zemlje da uvedu sankcije Iranu kako bi ta država obuzdala svoj raketni program, izjavio je danas viši politički savetnik američkog državnog sekretara Brajan Huk.
Cepanje dolara - ilustracija - Sputnik Srbija
Iran iznenada odgovorio Americi, a prva žrtva je — dolar!

„Pozivamo zemlje širom sveta da sankcionišu sve pojedince i subjekte koji se dovode u vezu s raketnom programom Irana“, rekao je Huk, koji pregovara o izmenama iranskog nuklearnog sporazuma sa evropskim saveznicima.

On je dodao da je iranski raketni program, za koji SAD tvrde da predstavlja međunarodnu pretnju miru i bezbednosti, bio veliki deo razgovora sa Evropljanima, preneo je Rojters.

Obraćajući se novinarima u Rijadu, Huk je najavio da će raketni program Irana biti glavna tema razgovora koje će sutra imati Pompeo i lideri Saudijske Arabije i Izreala.

Pompeo je ranije danas doputovao u Saudijsku Arabiju, čime je započeo turneju po zemljama Bliskog istoka. On će u Rijadu razgovarati sa saudijskim kraljem, princom i ministrom spoljnih poslova.

AP navodi da će, posle Rijada, Pompeo posetiti i Izrael i Jordan.

Pompeo je prethodno, manje od 24 sata pošto je preuzeo dužnost američkog državnog sekretara, posetio sedište NATO-a u Briselu.

Tokom trodnevne turneje, Pompeo bi trebalo da saveznice obavesti o američkoj politici u vezi sa Iranom.

Pompeo je u petak rekao da nije doneta konačna odluka da li će se predsednik Donald Tramp povući iz iranskog nuklearnog sporazuma, i dodao da su pregovori u toku.

Na prvoj konferenciji za novinare, šef američke diplomatije Pompeo je rekao: „Bez suštinskih izmena, bez prevazilaženja nedostataka sporazuma, malo je verovatno da će on (predsednik Tramp) ostati u sporazumu posle maja“.

Pompeo je naglasio da je o nuklearnom sporazumu razgovarao sa kolegama u NATO-u, dodavši da će to biti jedna od najvažnijih tema razgovora tokom njegove posete Bliskom istoku.

Time što je krenuo na put samo nekoliko sati pošto je potvrđen na mestu državnog sekretara, Pompeo je poslao snažan signal podrške svojim NATO saveznicima, navodi „Glas Amerike“.

Za Pompea se smatra da će biti oštriji prema iranskoj vladi od njegovog prethodnika Reksa Tilersona, koji je želeo da Amerika ostane u iranskom nuklearnom sporazumu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala