Poslanica Srpske liste: Krijete da su nestale hiljade Srba

© REUTERS / Hazir RekaParlament tzv. Kosova
Parlament tzv. Kosova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanica Srpske liste Jasmina Živković oštro je reagovala u kosovskoj skupštini na izjavu predsedavajućeg Kadrija Veseljija da Srbija nastavlja da ćuti o sudbini nestalih.

Živkovićeva, kojoj su oteti otac i stric, uzvratila je tvrdnjom da Priština krije da je nestalo hiljade Srba.

Danas se, inače, obeležava Dan nestalih na Kosovu, a sednici skupštine prisustvuju i poslanici Srpske liste.

Nestali sa Kosova - Sputnik Srbija
Euleks pozvao Albance i Srbe da daju krv za analizu DNK

„Srbija treba da zna da nerasvetljavanje sudbine nestalih i integracija u EU ne idu zajedno. Mi ćemo i u narednom periodu nastaviti da radimo na rasvetljavanju sudbine nestalih lica na Kosovu“, rekao je Veselji.

Živkovićeva je povodom dokumentarnog filma o nestalima koji je predstavljen u skupštini, podsetila da je na Kosovu nestalo i hiljade Srba, naglašavajući da Kosovo krije tu tajnu. Ona je izrazila žaljenje što je pitanje nestalih postalo „politička tema“.

„Ja nikada ne ističem broj jer je to uvredljivo za članove porodica nestalih, ne želim da ističem ni slučaj svog oca, ni svog strica (koji su kidnapovani), ja danas nemam ni film o svom ocu, ali mogu vam reći da je patnja i moje majke, kao i svih majki ista. Porodice će me razumeti kada kažem da je vreme da zajedno tražimo istinu“, rekla je ona.

Kako prenosi RTK2, lider opozicionog Samoopredeljenja Aljbin Kurti izrazio je saučešće porodicama nestalih lica sa Kosova i kazao da je neophodno više raditi na pronalaženju nestalih.

„I 19 godina nakon rata sasvim malo je učinjeno kako bi se pronašla nestala lica. Nestalo je 1.650 ljudi, vodimo dijalog sa Srbijom, zaboravljajući istoriju koju smo doživeli“, rekao je Kurti.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala