„Tvorac novičoka pregažen u Rusiji!“ Zapadna propagandna histerija počinje za 3, 2, 1...

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaSolsberi
Solsberi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zapadni teoretičari zavere oduševljeno su primili vest o tome da su ruskog naučnika povezanog s razvojem nervnog agensa A-234 („novičok“) udarila kola.
Policija okružuje kuću bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja u Solsberiju - Sputnik Srbija
„Ozbiljan pomak“ u slučaju „Skripalj“: Osumnjičene traže po Rusiji

Naučnika Vladimira Ugljeva u utorak je udario automobil dok je prelazio ulicu u blizini svoje kuće u crnomorskom odmaralištu Anapi. To bi bila samo lokalna vest da Ugljev nedavno nije dao kontroverzan intervju za Bi-Bi-Si. 

On je u intervjuu tvrdio da je bio uključen u razvoj nervnog agensa za koji britanske vlasti tvrde da je korišćen kada je otrovan bivši ruski špijun Sergej Skripalj.

Ispostavlja se, međutim, da priča nije tako strašna. Vozač automobila kojim je udaren Ugljev navodno je 70-godišnji meštanin Anape, koji je Ugljevu obećao kompenzaciju i rekao da je bio „smušen“ pre nego što je izazvao nesreću.

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaAnapa
Anapa - Sputnik Srbija
Anapa

Prema izveštajima ruskih medija, Ugljev je hospitalizovan i oporavlja se. Prema tim navodima, naučnik ne veruje da ga je penzioner namerno udario.

„To je definitivno bila samo nesreća“, rekao je Ugljev.

Ovo bi trebalo da stavi tačku na ceo slučaj, zar ne? Ne. Na scenu stupaju antiruski teoretičari zavere.

„Mnogi se pitaju kako se uopšte usudio da progovori. Sada se ispostavilo da je to onoliko opasno koliko smo se i plašili“, napisao je na Tviteru Anders Aslund.

​„Samo nesreća? Nema šanse“, nadovezao se Adam Parhonenko.

​„Novinar koji je govorio o Putinovim zločinima u Čečeniji — ubijen. Bivši špijun koji je govorio o zločinima u Rusiji — ubijen. Opozicioni aktivista koji je govorio o Putinovim zločinima u Ukrajini — ubijen. Njegov kolega — otrovan. Dva puta. Čovek koji je progovorio o novičoku — udarila ga kola“, napisao je Jakub Kalenski.

Nisu, međutim, svi ubeđeni da je reč o pokušaju atentata.

„Kremlj nema naviku da koristi starije atentatore da gaze zviždače po letovalištima“, napisao je na Tviteru novinar Brajan Mekdonald. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala