Haradinaj pozvan na uranak u Preševo

© AFP 2023 / Armend NIMANI /Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prištinski premijer Ramuš Haradinaj mogao bi 1. maja da poseti Preševo i Medveđu, javili su albanski mediji.

Kako piše portal „Preševo jone“, Haradinaj je poziv da poseti Preševo i Medveđu dobio od organizatora tradicionalnog sabora koji se održava za vreme prvomajskih praznika.

Nataša Kandić - Sputnik Srbija
Haradinaj Kandićevoj uručio „Mapu zlatnog Kosova“ (foto)

Na pitanje novinara da li je spreman da poseti Preševo, Haradinaj rekao da je spreman da poseti ne samo Preševo, već i Beograd jer sastanci sa liderima regiona mogu da donesu samo mir i stabilnost.

On je precizirao da će njegova poseta zavisiti kako od volje Prištine, tako i od volje Beograda.

U oktobru prošle godine Haradinaj je tokom susreta s predstavnicima Albanaca iz Bujanovca i Preševa najavio da će se založiti za „regulisanje kosovskog državljanstva“ za Albance koji žive u „istočnom Kosovu“, što je naziv pod kojim Priština podrazumeva Albance u oblasti Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Kako su tada javili albanski mediji, Haradinaj je tokom razgovora sa grupom od desetak predstavnika Albanaca iz tih opština rekao da će se „posvetiti što hitnijem rešavanju njihovog prava na kosovsko državljanstvo“, i da to „neće biti pitanje meseci ili dana, već sati“.

Jedan od učesnika sastanka Naim Ramizi objavio je na Fejsbuku da je „premijer Haradinaj obećao da će pitanje državljanstva za građane ’istočnog Kosova‘ biti regulisano i da to obećanje nije pitanje meseci, čak ni dana, već sati“.

Preševo jone

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala