Američki obaveštajci pred izazovom godine: Ko je pametni tip koji radi svoj domaći

CC0 / Unsplash / Špijuni
Špijuni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki obaveštajni eksperti suočavaju se sa velikim izazovom, pokušavajući da sastave profil lidera Severne Koreje Kima Džonga Una o kojem „mnogo“ zna samo mali broj ljudi, navodi Rojters.

U skladu sa dugogodišnjom tradicijom „naoružavanja“ američkog predsednika političkim i psihološkim dosijeima uoči važnih pregovora, vladini analitičari u toj zemlji prikupljaju svaku novu informaciju o Kimu i spajaju sa svim onim što im je već poznato kako bi napravili procene pre sastanka američkog predsednika Donalda Trampa i Kima koji se očekuje krajem maja ili početkom juna.

Kako Rojters navodi, stručnjaci će se velikim delom osloniti na utiske koje je sa sobom doneo direktor CIA Majk Pompeo, koji je pre nekoliko nedelja postao prvi zvaničnik Trampove administracije koji je upoznao Kima.

Trampov izbor za novog državnog sekretara Pompeo vratio se iz Pjongjanga opisujući Kima privatno kao „pametnog tipa, koji radi svoj domaći“ pred sastanke, rekao je jedan neimenovani zvaničnik.

Kim Džong Un i Donald Tramp - Sputnik Srbija
Da li se Kim prerano predao: Tramp obećava „čvrstu ruku“

Kimov profil sadržaće i sve obaveštajne podatke koji su prikupljani u prošlosti, a koje su dostavljali svi koji su dolazili sa njim u kontakt, poput bivše košarkaške zvezda En-Bi-Eja Denisa Rodmana, koji je nekoliko puta bio u Pjongjangu i sretao se sa Kimom, ili južnokorejskih izaslanika, rekli su Rojtersu zvaničnici koji su govorili anonimno.

Svi ti podaci imaju za svrhu da američkim vlastima omoguće stvaranje poverljivog dokumenta o Kimovom ponašanju, motivima, ličnosti, stilu liderstva, a kako bi Tramp i njegovi pomoćnici razvili strategiju pred prvo suočavanje u istoriji između nekog američkog i severnokorejskog lidera.

Neimenovani zvaničnik Bele kuće odbio je da potvrdi bilo kakve detalje o tom pokušaju boljeg shvatanja Kima, osim što je rekao da „postoji čvrsto nastojanje u naporu vlasti da se pripreme za predsednički samit“. 

Uprkos svim tim naporima, direktne informacije o Kimu ostaju ograničene, navodi agencija.

Kako je opisao jedan američki zvaničnik upoznat sa pokušajima da se Kimov profil sastavi, to je „crna kutija“, posebno uzevši u obzir minimalan broj špijuna i obaveštajaca koji se nalaze na terenu ili poteškoća u sajber špijunaži, u zemlji u kojoj je korišćenje interneta minimalno, prenosi britanska agencija.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala