Pokreće se krivični postupak protiv Porošenka zbog utaje poreza

© Sputnik / Alexander ZemlianichenkoPredsednik Ukrajine Petro Porošenko
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinski sud naložio je da se pokrene krivični postupak protiv predsednika Petra Porošenka na osnovu optužbi da je formirao kriminalnu organizaciju za utaju poreza, izjavio je bivši zamenik glavnog tužioca Renat Kuzmin.

Kako je rekao, na istražiteljima je sada da utvrde da li je on lično organizovao tu firmu ili je bio garantno lice, ili su pak to učinili njegovi „prijatelji“.

Petro Porošenko, 2014 godine - Sputnik Srbija
Porošenko nakon odmora od pola miliona dolara: Život mi nije šećer

Kuzmin je precizirao da je to već deseti postupak koji je pokrenut protiv Porošenka, budući da je i ranije Ukrajinski sud obavezao bezbednosne službe da pokrenu čitav niz istraga.

Porošenko je još ranije optužen, između ostalog, da je finansirao rusku vojsku kroz svoju kompaniju „Rošen“, ali i da je nezakonitim putem stekao velike količine novca preko firme „Ukrgazdobiči“.

Pored toga, Porošenko se tereti da je nezakonitim putem oduzeo bivšem gubernatoru Odese Mihailu Sakašviliju državljanstvo, da je proterao njegove telohranitelje i vozače iz zemlje, da je davao mito poslanicima kako bi se postavljali državni tužioci, ali i zbog postojanja tajnih zatvora u kojima su se vršila mučenja uhapšenih zbog vojne operacije u Donbasu.

„Za sve to je odgovoran naš nezaboravni predsednik“, dodao je Kuzmin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala