Pobuna američkih generala: Nećemo „kraljicu torture“ za šeficu CIA

© AP Photo / CIA Direktor CIA Đina Haspel
Direktor CIA Đina Haspel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Penzionisani američki generali i admirali, njih 109, traže od zvaničnika da ne prihvate nominaciju Đine Haspel za novu šeficu CIA.

Njihov glavni argument je da je Haspelova bila „lično umešana u torturu“, a traže i da se skine oznaka „tajno“ sa izvešataja o kontroveznim saslušanjima.

Haspelova je inače u medijima poznata kao „kraljica torture“.

Generali i admirali koji su potpisali peticiju navode da je problematično postaviti nekoga ko je lično bio umešan u torturu na važnu poziciju u američkoj obaveštajnoj zajednici.

Njihovo pismo objavljen je na sajtu „Hjuman rajts first“, a među značajnim ličnosima koje su stavile svoj potpis su i bivši šef američke vojske za Evropu Dejvid Medoks i bivši komandant marinaca Čarls Krulak.

Oni navode da je Đina Haspel vodila „crni“ zatvor CIA, kao i da je nadgledala program istrage, koji je „loše vođen i u kojem je bilo zlostavljanja“.

Iako, kako se navodi, sa jedne strane postoji opravdanje kada je u pitanju njeno profesionalno iskustvo, i dalje „nema opravdanja za umešanost u torturi“.

„Katastrofalna poruka bi bila imenovati za šefa CIA nekoga ko je lično bio umešan u ovako mračno poglavlje naše nacionalne istorije“, navodi se u dokumentu.

B92

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala