OZHO savetuje Rusiji da odloži obraćanje svedoka iz Dume javnosti

© AP Photo / Peter DejongSedište Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu
Sedište Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Misija Organizacije za zabranu hemijskog oružja po drugi put je posetila mesto za koje se pretpostavlja da je bilo meta hemijskog napada u sirijskom gradu Dumi. Stručnjaci su prikupili uzorke za dalju analizu, saopšteno je iz OZHO.

„Uzorci će biti dostavljeni laboratoriji OZHO u Rejsviku. Oni će biti razvrstani i poslati na analizu u specijalizovane laboratorije“, navedeno je u saopštenju. 

MIP Rusije - Sputnik Srbija
Rusija: Vrši se snažan pritisak na istražitelje OZHO u Dumi

Rusija je saopštila da će organizovati konferenciju za medije na kojoj će učestvovati svedoci hemijskog napada za koji se pretpostavlja da se dogodio u sirijskom gradu Dumi, ali Organizacija za zabranu hemijskog oružja smatra da je prvo neophodno da ih ispitaju eksperti OZHO. 

Stalno predstavništvo Rusije pri OZHO saopštilo je ranije da namerava da organizuje obraćanje medijima u kojem će učestvovati i sirijski dečak Hasan Diab, jedan od svedoka događaja koji je Zapad okarakterisao kao hemijski napad za koji je odgovorna sirijska vojska.

Stalni predstavnik Rusije pri OZHO Aleksandar Šuljgin izjavio je da će se maksimalno založiti za to da dečak bude doveden u Hag kako bi svedočio da je hemijski napad u Dumi bio izrežiran. 

„Sekretarijat je posavetovao rusku delegaciju da te ljude prvo ispitaju stručnjaci misije, zaduženi za utvrđivanje činjenica. Preporučio je, takođe, da to obraćanje bude organizovano nakon što misija završi svoj rad. Ruska delegacija je, međutim, saopštila da će ona ipak održati konferenciju za medije i da njihova namera ne treba da ometa rad eksperata OZHO“, navedeno je u saopštenju. 

Zapad je ranije optužio Damask za hemijski napad u Dumi i zapretio vojnim napadom na Siriju. Moskva je opovrgla informaciju o bombi s hlorom koju je, navodno, bacila sirijska vojska. Stručnjaci OZHO su prvi put posetili Dumu prošle subote, dve sedmice nakon navodnog incidenta.

SAD, Velika Britanija i Francuska su, međutim, 14. aprila raketama gađale administrativne objekte u Siriji koji su, prema njihovom mišljenju, korišćeni za proizvodnju hemijskog oružja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala