Tačijev savetnik: Prvo pravno-obavezujući sporazum, pa ZSO

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIC Priština - arhivska fotografija
Priština - arhivska fotografija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Blerim Šalja, politički savetnik predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija, izjavio je da Zajednica srpskih opština neće biti formirana pre potpisivanja pravno-obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine.

„Neće biti Asocijacije/Zajednice bez obavezujućeg sporazuma“, rekao je Šalja za T7 u emisiji „Presing“, prenela je RTK 2 na srpskom jeziku i dodao:

Srbija, nepriznato Kosovo i EU - ilustracija - Sputnik Srbija
Ucena na odloženo: Šta nam je u stvari poručio Brisel (video)

„Ovo je pitanje koje će biti zaključeno u pravno-obavezujućem sporazumu i ne može da se odvoji ili tretira kao posebna tema, već će završiti, prirodno, kao jedan od aneksa obavezujućeg sporazuma.“

Govoreći o nedavno pokrenutoj inicijativi kosovskih institucija za izradu statuta Asocijacije, Šalja je rekao da je to „složen proces“ s obzirom na neslaganja između Beograda i Prištine.

Prema Briselskom sporazumu potpisanom pre pet godina, Priština je obavezna da formira Zajednicu srpskih opština, ali to do danas nije učinjeno.

Srpska lista i predstavnici Srba na KiM najavili su da će, ako Priština ne formira ZSO, oni to učiniti sami. Od toga se, međutim, odustalo u očekivanju da će Priština, ipak, ispuniti obavezu iz Briselskog sporazuma u naredna tri meseca, koliko je ostalo do isteka roka koji joj je postavila EU.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala