Britanski novinar: Američke trupe neće tako lako napustiti Siriju

© AP Photo / Ford Williams/U.S. NavyRaketni razarač američke mornarice "Porter" lansira rakete "tomahavk" tokom napada na Siriju sa Sredozemnog mora
Raketni razarač američke mornarice Porter lansira rakete tomahavk tokom napada na Siriju sa Sredozemnog mora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nezavisni britanski novinar Stiv Topl u razgovoru za Sputnjik komentarisao je mogućnost učešća arapske koalicije u sirijskom konfliktu, kao i to kakve korake bi mogao da preduzme Vašington nakon udara 14. aprila.
Demonstrant ispred sirijske zastave - Sputnik Srbija
Danas Sirija, a sutra?

Sve češće čujemo da je moguće stvaranje „arapske koalicije koja bi ušla u Siriju s namerom da spreči dalji „iranski uticaj. Uzimajući u obzir da su se autori tog plana  Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati  „zaglavili u Jemenu, kakva je verovatnoća da će do toga zaista i doći?

— Ne mislim da će se tako nešto uskoro dogoditi. Ispravno ste konstatovali da se Saudijska Arabija „zaglavila“ u konfliktu sa Jemenom, posebno imajući u vidu sve ono što se dogodilo pre nekoliko nedelja, nakon što je sirijska vlada uspostavila kontrolu u sirijskom gradu Dumi. Čini mi se da će ovo pitanje polako biti ostavljeno po strani. Mislim da zemlje „arapske koalicije“ precenjuju svoje mogućnosti.

Izrael je odustao od plana da pošalje vojne avione koji bi učestvovali u zajedničkim vojnim vežbama sa američkim snagama, jer se navodno plaši iranskog odgovora. Da li mislite da je realno očekivati da će na teritoriji Sirije Teheran i Tel Aviv „ukrstiti koplja?

— To je oduvek bilo moguće. Pre dve godine sam pisao da je ono što smo još tada videli u Siriji zapravo bio „prvi svetski rat“ 21. veka, gde se Zapad i njegovi saveznici suprotstavljaju Rusiji, Iranu i njihovim partnerima. Mislim da se situacija nešto smirila, i, kao što sam već pominjao, to je zbog toga što je Asadov režim uspostavio kontrolu nad većim delom teritorije Sirije. To se ipak neće tako jednostavno završiti, a potvrda moje teze su nedavni udari koje su po teritoriji Sirije nanele Sjedinjene Države, zajedno sa Velikom Britanijom i Francuskom.

Deca se igraju ispred čuvene džamije Umajad u Damasku - Sputnik Srbija
Od raja do pakla: Sirija nekad i sad (foto)

Čini mi se da će se u geopolitičkom smislu nastaviti razvoj ove situacije — u Siriji će se u narednom periodu voditi borbe za izvorišta nafte i gasa, ali i borbe šiita i sunita za prevlast.

Da li mislite da će se američke trupe još dugo nalaziti na teritoriji Sirije, ili će se one uskoro povući, kao što je Tramp navodno i želeo, pre nego što je ipak izvršen raketni napad?

— S jedne strane, Tramp govori da su SAD izvršile svoje zadatke koji su se ticali DAEŠ-a u Siriji, a onda se odjednom američke snage pojačano angažuju. Mislim da se ovde radi o metodi „meke moći“. Mislim da će više biti propagandnog rata, agresivne diplomatije, i to će sve trajati i dalje, jer je ulog isuviše veliki. Svi su predaleko otišli u ovom konfliktu u Siriji da bi se neka strana tek tako povukla.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala