Si Đinping: Rusija i Kina treba zajednički da brane međunarodno pravo

© REUTERS / KyodoPredsednik Kine Si Đinping
Predsednik Kine Si Đinping - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Kina moraju zajednički da brane međunarodno pravo i principe međunarodnih odnosa, izjavio je kineski lider Si Đinping za vreme susreta sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

„Rusija i Kina moraju da nastave sa realizacijom konsenzusa koji smo postigli, pre svega sa realizacijom inicijative ’Jedan pojas, jedan put‘ sa zemljama Evroazijske unije, da podržavaju jedna drugu i koordiniraju svoje poteze u međunarodnim pitanjima, kao i da zajednički brane principe međunarodnih odnosa“, rekao je Si.

Kineski predsednik Si Đinping učestvuje na svečanom prijemu nakon dolaska na aerodrom u Vnukovu u Moskvi - Sputnik Srbija
Si Đinping Mejovoj: Ne odobravamo vojnu silu u Siriji

Kineski lider je takođe naglasio da Moskva i Peking moraju da nastave da jačaju saradnju i u okviru drugih međunarodnih organizacija, pre svega u BRIKS-u, ŠOS-u, ali i u G-20.

„Visok nivo naših odnosa je bogatstvo naših dveju zemalja“, izjavio je Si i izrazio nadu da će upravo to biti stimulans da se realizuju novi ciljevi.

Istovremeno, Lavrov je rekao da Rusija izuzetno ceni strateško partnerstvo sa Kinom, te da je spremna da ga dodatno produbljuje u svim oblastima.

On je ocenio da Moskva, kao i Peking, poštuje međunarodno pravo i Povelju Ujedinjenih nacija, pa da je samim tim neophodno jačati koordinaciju u okviru multilateralnih mehanizama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala