Autokefalnost Ukrajinskoj crkvi ne može biti dodeljena bez odobrenja Rusije

© Sputnik / M. Юrčenko / Uđi u bazu fotografijaVernici Ukrajinske pravoslavne crkve
Vernici Ukrajinske pravoslavne crkve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Carigradska patrijaršija saopštila je da će se pozabaviti pitanjem autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, ali s obzirom na to da to pitanje zahteva saglasnost svih crkava, bez odobrenja Ruske pravoslavne crkve takva odluka ne može biti doneta, izjavio je neimenovani izvor blizak vaseljenskom patrijarhu.
Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Porošenko: Carigradska patrijaršija pokreće proceduru za autokefalnost Ukrajinske crkve

To znači da će se Carigradska patrijaršija konsultovati sa svim drugim crkvama i okupiti Sinod o tom pitanju, ali da bez jednoglasne odluke Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi ne može biti dodeljena autokefalnost.

„Vaseljenski patrijarh ima svoje obaveze prema Ruskoj pravoslavnoj crkvi, on ne želi sukob sa Moskvom. On će sazvati Sinod sa učešćem svih 14 crkava, i tada će se to pitanje rešavati“, istakao je izvor.

Prethodno je ukrajinski predsednik izjavio da je Carigradska patrijaršija pokrenula proceduru koja je neophodna kako bi se Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi dodelila autokefalnost.

Prema njegovim rečima, tu odluku doneo je Sinod Carigradske patrijaršije na osnovu pisma koje je Porošenko, uz odobrenje Vrhovne rade, poslao vaseljenskom patrijarhu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala