Makron u američkoj misiji protiv „diktatora i otpadničkih država“

© REUTERS / Charles PlatiauPredsednici SAD i Francuske, Donald Tramp i Emanuel Makron
Predsednici SAD i Francuske, Donald Tramp i Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je za „Foks njuz“, uoči sutrašnjeg dolaska u trodnevnu posetu SAD, da sa šefom Bele kuće ima „veoma poseban odnos“ jer su obojica politički „neukrotivi“ pošto „nisu deo klasičnog političkog sistema“, a povezuje ih borba protiv terorizma i „privrženost slobodi i miru“.

Makron je najavio i da će prilikom posete od Kongresa SAD zatražiti podršku kako bi se okončao uticaj „diktatora i otpadničkih država“.

Prezident Francii Эmmanuэlь Makron - Sputnik Srbija
Makron: Ostajemo da stvorimo „novu Siriju“

„Mi imamo veoma poseban odnos zato što smo obojica verovatno oni koji su neukrotivi u sistemima obe strane. Mislim da je izbor predsednika Trampa bio neočekivan u vašoj zemlji, a verovatno je moj izbor bio neočekivan u mojoj zemlji. A mi nismo deo klasičnog političkog sistema“, kazao je Makron.

„Foks njuz“ navodi da će glavni deo njegove posete, kojom se slavi 250 godina američko-francuskih odnosa, biti zvanična večera u Beloj kući koju će Tramp prirediti Makronu. Sajt „Politiko“ navodi da će predsednik Francuske biti prvi strani državnik koji će večerati u Trampovoj rezidenciji od dolaska na vlast predsednika SAD.

„Veoma smo privrženi istim vrednostima, posebno slobodi i miru. Mislim da SAD danas treba da igraju veoma snažnu ulogu u korist mira u različitim regionima sveta, a posebno na Bliskom istoku“, naveo je Makron.

Američka televizija navodi da je za sutra planirano da prva dama SAD Melanija Tramp priredi privatnu večeru za Makrona i njegovu suprugu Brižit u Maunt Vernonu, posedu prvog predsednika SAD Džordža Vašingtona, na obali reke Potomak u Virdžiniji.

Bela kuća je saopštila da je lokacija odabrana kao podsetnik na „jedinstveni status“ Francuske kao prvog saveznika Amerike.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala