Sve opcije su otvorene: Sada Iran preti nuklearnim programom

© AFP 2023 / SEPAH NEWSIranske rakete
Iranske rakete - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran će nastaviti da sprovodi svoj nuklearni program, ako predsednik SAD Donald Tramp u maju ne ostavi sankcije zamrznute, saopštio je u intervjuu za televiziju Si-Bi-Es ministar inostranih poslova Republike Mohamed Džavad Zarif.
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija
SAD optužuju Rusiju, Kinu, Iran i Severnu Koreju za narušavanje ljudskih prava

„Moramo da imamo više opcija. One su spremne, uključujući i nastavak naših aktivnosti u nuklearnoj sferi sa još većim intenzitetom“, rekao je Zarif.

Prema rečima šefa diplomatije Irana, „sve opcije su spremne“ i odluka će biti doneta u odgovarajuće vreme.

Zarif je izjavio da međunarodna zajednica ne može da traži od Irana da se jednostrano pridržava dogovora „koji je već prekršen“.

„Od trenutka kada je Tramp stupio na dužnost, on se ne pridržava dogovora. On i njegova administracija su preduzeli sve mere da Iran ne dobije ekonomsku korist od dogovora“, rekao je diplomata.

Prema mišljenju Zarifa, takvi koraci potkopavaju poverenje u Vašington.

Podsećamo, Tramp je 12. januara ove godine evropskim potpisnicima sporazuma iz 2015. godine uputio ultimatum da moraju da se slože u vezi sa „ispravljanjem užasnih propusta u nuklearnom sporazumu s Iranom“, koji je sklopljen tokom mandata njegovog prethodnika Baraka Obame, ili će u protivnom Bela kuća 12. maja obnoviti sankcije Iranu koje su sada obustavljene, čime će se povući iz sporazuma međunarodnih sila sa Teheranom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala