Ekskluzivno: Snažna poruka predsednika Krima: Ko ima mozga, odustaće od sile protiv Rusije

© Sputnik / Olivera IkodinovićPredsednik Krima Sergej Aksjonov
Predsednik Krima Sergej Aksjonov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Staljin, Ruzvelt i Čerčil su 1945. godine na Jalti održali konferenciju na kojoj su rešavali kako će izgledati Evropa i svet posle Drugog svetskog rata, a takođe i kakva će biti pravila nove geopolitičke igre.
Krim, Rusija - Sputnik Srbija
Krim postaje ruska Kalifornija

U trenutku kada kriza u odnosima dve najveće nuklearne sile potresa svet, nameće se pitanje: da li je svetu potrebna „nova Jalta“, između Rusije i SAD, Putina i Trampa?

Odgovor na to pitanje Sputnjiku je dao predsednik Krima Sergej Aksjonov, tokom susreta na istorijskoj Jalti.

„Mislim da je potrebna. Ruska Federacija danas, kao što vidite, sa svojim saveznicima ne formira čak ni novi svetski poredak, nego ispada da pravi alternativu. Ako vi sa nama ne želite da razgovarate, to znači da ćemo mi razgovarati sa onima koji su spremni. Neko je spreman da izađe u susret, neko je spreman da sasluša drugu stranu, neko je pre svega spreman da čuje glas pravde i, na prvom mestu, objektivnosti. Naš predsednik ulaže mnogo napora kako bi u ovom slučaju ispravio sve te nepravde, to jest kako bi zaobišao, izbegao sve te krizne momente… Ali, uprkos tome, kao što vidite, odlučili su da napadnu Siriju. Da li to pomaže uspostavljanju prijateljskih odnosa? Naravno da ne. Dokle god su u tim zemljama na vlasti takvi lideri, verovatno ’druge Jalte‘ neće biti. Ali ja mislim da je naš lider jak, da je Vladimir Vladimirovič Putin političar broj jedan u svetu i da će on naći načina kako da izađe iz ove situacije, a mi ćemo mu pomagati.“

© SputnikPredsednik Krima Sergej Aksjonov i novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović
Predsednik Krima Sergej Aksjonov i novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović - Sputnik Srbija
Predsednik Krima Sergej Aksjonov i novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović

Odgovarajući na pitanje da li bi Livadijski dvorac ponovo mogao da bude mesto odlučujućeg sastanka lidera supersila, Aksjonov je odgovorio potvrdno.

„Mogao bi da bude. Nadajmo se samo da Trećeg svetskog rata neće biti. Tada su se na Jalti sreli da bi dogovorili novi svetski poredak, posle Drugog svetskog rata… Sve treba da se dogodi i da prođe normalno. Ruska Federacija se uvek snažno odupirala svakom agresoru. Tako da smatram da će onaj ko ima iole mozga odustati od primene sile protiv Rusije i njenih saveznika. Tako da će sve normalizovati“, zaključio je Aksjonov.

Podsetimo, lideri Sovjetskog Saveza, SAD i Velike Britanije, tokom sedmodnevne Krimske konferencije februara 1945. usaglasili su principe posleratnog uređenja Evrope i sveta i faktički odredili sudbinu mnogih država i naroda u Evropi.

Sastanak „velike trojke“ održan je u Livadijskom dvorcu, tri kilometra od Jalte. To je bio poslednji samit u epohi koju nazivaju „donuklearnom“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala